Teryna drobiowa

Teryna drobiowa

Zdjęcie - Teryna drobiowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
"Jeszcze jedna alternatywa dla kupnych wędlin. Teryna czyli rodzaj pasztetu pieczony w szklanym lub kamionkowym naczyniu w kąpieli wodnej. Zrobiłam ją z chudego mięsa drobiowego, boczku i orzechów pistacjowych. Przesycona zapachem czosnku, tymianku i białego wina. W tym roku zagościła na naszym stole wielkanocnym."
Zdjęcie - Teryna drobiowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Teryna drobiowa
Składniki: prostokątna forma do keksu o wym. 11x30cm
600g mięsa z udek kurczaka 500g chudego boczku 200g wątróbki drobiowej 300g piersi z kurczaka 1/2 szklanki wyłuskanych pistacji 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 1 jajko 3 drobno posiekane ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego sól i pieprz do smaku
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę o boku 1cm i zalej białym winem. Przepuść udka, boczek i wątróbkę przez maszynkę do mięsa. Dodaj orzechy, jajko, przyprawy i namoczoną w winie pierś z kurczaka. wymieszaj dokładnie i przełóż do wysmarowanej masłem i oprószonej tarta bułką formy. Przykryj folią aluminiową i ustaw na głębokiej blasze. Wlej na blachę wrzątek tak aby sięgał do połowy wysokości foremki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160°C prze godzinę. Zdejmij folię i piecz jeszcze godzinę. Wyjmij formę z piekarnika i przykryj folią aluminiową. obciąż innym naczyniem i odstaw do wystygnięcia. Wstaw na noc do lodówki. Zimną pokrój w plastry i podaj z domowym chlebem i ogórkami konserwowanymi.
Przepis dodaję do akcji Wielkanocne smaki 2

Zdjęcie - Teryna drobiowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów