Ostatnio rozsmakowuję się w pomarańczach i dlatego też w ostatnim czasie, na blogu trochę dominują. Bardzo lubię aromat skórki pomarańczowej i tak naprawdę to ona nadaje wypiekom tego pysznego smaku.
Prosty obiad, którym zawsze się posiłkuję, gdy nie mam ochoty na kuchenną krzątaninę. Kurczę pieczone. Często występowało na obiadach rodzinnych mojego dzieciństwa. Gdy zamieszkałam sama, to pierwszym moim samodzielnie wykonanym obiadem był właśnie kurczak.
Z zapasu białek można zrobić bezy. Słodki i smaczny sposób na wykorzystanie białek. Robi sie je prosto, a jeśli macie wprawę w wyciskaniu masy ze szprycy lub rękawa cukierniczego to bardzo sprawnie to wychodzi.
Kiedy robiłam faszerowane bakłażany został mi wydrążony miąższ. Szkoda było go zmarnować. Poszukałam, powęszyłam i bardzo spodobała mi się ta propozycja.
Kalarepkę dotychczas jadaliśmy tak po prostu - po obraniu każdy łapał kawałek do chrupania. Ostatnio udało mi się znaleźć ją w bardzo dobrej cenie, więc kupiłam od razu sporą ilość. Część wykorzystałam do chrupiącej surówki, ale większość została...
Dla poprawy humory proponuję wesołe, kolorowe danie. Mięciutkie pulpety nadziane słoną fetą pachnące pysznym sosem paprykowym. Danie jest bardzo letnie więc smakuje wyjątkowo o tej porze roku.
Miałam ostatnio ochotę na coś słodkiego, a ponieważ jak zwykle na wiosnę trzeba trochę przypilnować wagi, wymyśliłam taki lekki deserek. Poniższy przepis jest w wersji dietetycznej, ale jeśli chcecie, można zastąpić jogurt odtłuszczony greckim, a zamiast syropu z agawy użyć zwykłego cukru.
Muszę przyznać,że to dla mnie nowość, nigdy nie jadłam kurczaka z pomarańczą. Bardzo lubimy mięso w połączeniu z owocami, więc domyślałam się, że będzie smaczne. Nie zawiodłam się, kurczak wyszedł pyszny! Wspaniale pachnie i smakuje pomarańczą i przyprawami.
Dzisiaj zapraszam na zupę z brukselką, która niepodważalnie jest warzywem kontrowersyjnym. Przez jednych ukochanym, przez innych znienawidzonym. Nie znam chyba nikogo, komu brukselka jest obojętna. Ja należę oczywiście do tej pierwszej grupy, uwielbiającej to warzywo dlatego też postanowiłam poeksperymentować i ugotować z niej zupę.
Jeśli macie ochotę na wspaniałe ciasto do herbaty polecam mój niedzielny wypiek. Ciasto jest wręcz idealne. Niezbyt słodkie, aromatyczne, wilgotne raczej z tych ciężkich ale nie zakalcowatych. Suszone morele wspaniale się rozpiekają i są po prostu pyszne.