RISOTTO PO MEDIOLAŃSKU

Zdjęcie - RISOTTO PO MEDIOLAŃSKU - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To znane na całym świecie danie, jest chyba najsmaczniejszym włoskim risotto.
Składniki: dla 3-4 osób
  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 125g masła
  • 400 g ryżu arborgio
  • 150 ml białego wina
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 60 g startego parmezanu
  • sól,pieprz
Posiekałam drobno cebulę i podsmażyłam ją na maśle na złoty kolor.
Zdjęcie - RISOTTO PO MEDIOLAŃSKU - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dodałam pokrojoną w plastry pierś z kurczaka.
Zdjęcie - RISOTTO PO MEDIOLAŃSKU - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dodałam ryż i wymieszałam.
Zdjęcie - RISOTTO PO MEDIOLAŃSKU - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wlałam wino, doprawiłam solą i pieprzem.
Zdjęcie - RISOTTO PO MEDIOLAŃSKU - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Stopniowo wlewałam bulion, zmniejszyłam ogień i podgrzewałam pod przykryciem około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Zdjęcie - RISOTTO PO MEDIOLAŃSKU - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
W razie potrzeby dolewałam więcej bulionu.Gotowe risotto odstawiłam na parę minut.Na koniec wlałam jeszcze troche bulionu i podgrzałam jeszcze 10 minut.Podawałam z parmezanem i płatkami masła.Smacznego!
Zdjęcie - RISOTTO PO MEDIOLAŃSKU - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy