Pulpety nadziewane fetą w sosie pomidorowo- paprykowym
Dla poprawy humory proponuję wesołe, kolorowe danie. Mięciutkie pulpety nadziane słoną fetą pachnące pysznym sosem paprykowym. Danie jest bardzo letnie więc smakuje wyjątkowo o tej porze roku.
Składniki:
- 100 g fety
- 1 cebula
- 500 g mielonego mięsa
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka pomidorów
- ulubione zioła np. bazylia, oregano, tymianek
Fetę pokroić w 12 kostek. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Połowę zagnieść z mielonym mięsem. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Wilgotnymi dłońmi uformować 12 kulek. Lekko splaszczyć. Na środku każdej położyć po 1 kawałku fety, a następnie owinąć mięsem. Pulpeciki najpierw podsmażyć na dużym ogniu na rozgrzanej oliwie, a następnie gotować ok. 7 minut na małym ogniu. Papryki umyć, przekroić i usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w kostkę. Do kulek mięsnych wsypać pozostałą cebulę i chwilę smażyć. Dodać pomidory z puszki i dusić ok. 15 a następnie dodać paprykę i dusić kolejne 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i ziołami np. bazylią lub oregano.
Smacznego:)