Pulpety nadziewane fetą w sosie pomidorowo- paprykowym

Pulpety nadziewane fetą w sosie pomidorowo-  paprykowym

Dla poprawy humory proponuję wesołe, kolorowe danie. Mięciutkie pulpety nadziane słoną fetą pachnące pysznym sosem paprykowym. Danie jest bardzo letnie więc smakuje wyjątkowo o tej porze roku.

Zdjęcie - Pulpety nadziewane fetą w sosie pomidorowo-  paprykowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 100 g fety
  • 1 cebula
  • 500 g mielonego mięsa
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka pomidorów
  • ulubione zioła np. bazylia, oregano, tymianek

Fetę pokroić w 12 kostek. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Połowę zagnieść z mielonym  mięsem. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Wilgotnymi dłońmi uformować 12 kulek. Lekko splaszczyć. Na środku każdej położyć po 1 kawałku fety, a następnie owinąć mięsem. Pulpeciki najpierw podsmażyć na dużym ogniu na rozgrzanej oliwie, a następnie gotować ok. 7 minut na małym ogniu. Papryki umyć, przekroić i usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w kostkę. Do kulek mięsnych wsypać pozostałą cebulę i chwilę smażyć. Dodać pomidory z puszki i dusić ok. 15 a następnie dodać  paprykę i dusić kolejne  5 minut. Doprawić solą, pieprzem i ziołami np. bazylią lub oregano.

Smacznego:)

Kategorie przepisów