Grzyby w sosie chińskim

Grzyby w sosie  chińskim

Zdjęcie - Grzyby w sosie  chińskim  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Grzyby w sosie chińskim

Składniki:

  • 500g pieczarek
  • 25g grzybów mun
  • 1 pęczek cebulki dymki (tylko zielone części)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju ryżowego do smażenia

Sos:

  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu teriyaki
  • 0,5 łyżki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • 3 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej

 

Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Grzyby mun zalewamy wodą i gotujemy powoli przez 5 minut, a następnie zostawiamy jeszcze przez jakiś czas w wodzie. Zimne odsączamy i kroimy w paski. W woku rozgrzewamy olej. Podsmażamy na nim przez chwilę drobno posiekany  czosnek i posiekaną dymkę. Dodajemy grzyby i całość smażymy na dużym ogniu, aż pieczarki zmiękną (ale pozostaną w miarę jędrne). Składniki sosu łączymy ze sobą i zalewamy nimi grzyby. Ciągle mieszając smażymy jeszcze chwilę.

Zdjęcie - Grzyby w sosie  chińskim  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Na koniec jeszcze kilka moich uwag:)

1. Przepis ten znalazłam w gazetce reklamowej sklepu Biedronka

2. Grzyby przyrządzone w ten sposób są aromatyczne i pyszne. Ale zdecydowanie lepiej smakują na drugi dzień po przyrządzeniu, wtedy wszystkie smaki przegryzą sie ze sobą, a w daniu na pierwszy plan wysuwa się nuta słodk0 -ostra sosu chili. Od razu po przyrządzeniu jest zbyt wyczuwalny ciemny sos sojowy.

3. Danie doskonale smakuje z makaronem sojowym, posypane drobno posiekanym szczypiorem.

4. Łyżka łyżce nie równa:) Radziłabym nie przesadzać z ilością sosu sojowego i teriyaki, aby danie nie było zbyt słone. Lepiej wlać nieelne łyżli i ew. pod koniec doprawić jeszcze danie. Natomiast do sosu chili można użyć dużej, porządnej łychy (oczywiście stołowej, nie wazowej :D. Oczywiście jeśli go lubicie.

Kategorie przepisów