Wilgotne ciasto kokosowe z morelami
Jeśli macie ochotę na wspaniałe ciasto do herbaty polecam mój niedzielny wypiek. Ciasto jest wręcz idealne. Niezbyt słodkie, aromatyczne, wilgotne raczej z tych ciężkich ale nie zakalcowatych. Suszone morele wspaniale się rozpiekają i są po prostu pyszne. Smak kokosowy jest bardzo delikatnie wyczuwalny ale nie dominuje. Jestem zachwycona tym ciastem.
Składniki:
- 200 g miękkiego masła
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 100 g wiórków kokosowych
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 ml mleka kokosowego
- 200 g posiekanych suszonych moreli
- 100 g rodzynek
Piekarnik nagrzać do temperatury 150 st C. Okrągłą formę o średnicy 20 cm wysmarować masłem, wysypać tartą bułką lub mąką. Wszystkie składniki oprócz bakalii zmiksować na gładka masę. Dodać morele i rodzynki. Przelać do formy. Piec 1,5 godziny.( Ja piekłam tylko 55 minut i było dobre). Przed wyjęciem z formy dokładnie ostudzić.
Smacznego:)