Wilgotne ciasto kokosowe z morelami

Wilgotne ciasto kokosowe z  morelami

Jeśli macie ochotę na wspaniałe ciasto do herbaty polecam mój niedzielny wypiek. Ciasto jest wręcz idealne. Niezbyt słodkie, aromatyczne, wilgotne raczej z tych ciężkich ale nie zakalcowatych. Suszone morele wspaniale się rozpiekają i są po prostu pyszne. Smak kokosowy jest bardzo delikatnie wyczuwalny ale nie dominuje. Jestem zachwycona tym ciastem.

Zdjęcie - Wilgotne ciasto kokosowe z  morelami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 200 g posiekanych suszonych moreli
  • 100 g rodzynek

Piekarnik nagrzać do temperatury 150 st C. Okrągłą formę o średnicy 20 cm wysmarować masłem, wysypać tartą bułką lub mąką. Wszystkie składniki oprócz bakalii zmiksować na gładka masę. Dodać morele i rodzynki. Przelać do formy. Piec 1,5 godziny.( Ja piekłam tylko 55 minut i było dobre).  Przed wyjęciem z formy dokładnie ostudzić.

Smacznego:)

Kategorie przepisów