Neapolitańskie ciasto marmurkowe

Neapolitańskie ciasto marmurkowe
Zdjęcie - Neapolitańskie ciasto marmurkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
To jedno z najlepszych ciast "babkowych" jakie kiedykolwiek jadłam ! Dlatego też , pomimo , że nie wyszło najlepiej wizualnie , chciałabym się z Wami podzielić tym przepisem. Być może ktoś zechce skorzystać z niego na Wielkanoc :-) U mnie z pewnością będzie powtórka i to nie jedna , ale nie w najbliższym czasie (w okresie Wielkiego Postu nie piekę ciast , wstawiam tylko zaległe przepisy ;-)
Recepturę na to ciasto znalazłam na tym blogu , ale wolałabym , żeby moje wyglądało bardziej tak , jak tutaj , przynajmniej na większe okazje ;-) A dlaczego wygląda inaczej ? Ano dlatego , że część truskawkowa zanikła , bo użyłam owoców mrożonych i nie dodawałam barwnika spożywczego. Ostatecznie mogą być tylko dwa kolory , ale wtedy ciasto już nie będzie "neapolitańskie" ;-) Poza tym w przyszłości planuję zmniejszyć nieco porcję , żeby dopasować ją do mojej formy (która pomimo , że jest sporych rozmiarów (26 cm) , to ciasto wyrosło wysoko ponad nią). Pomijając te drobne szczegóły , które i tak nie mają większego wpływu na smak , ciasto wychodzi wspaniale wilgotne i pyszne , a po dodaniu barwnika - trójkolorowe :-) Bardzo polecam !

Składniki:
- 3 i 1/2 szkl. mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 250 g masła
- 2 szkl. cukru (w oryginale 2 i 1/4)
- 4 jajka
- 2 szkl. kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Część czekoladowa:
- 170 g ciemnej czekolady - 60-72% kakao (dałam 100 g)
- 1 łyżeczka ciemnego kakao

Część truskawkowa:
- 1/2 szkl. pokrojonych truskawek
- 1 łyżka dżemu truskawkowego
- kilka kropli różowego barwnika spożywczego

Czekoladę połamać i rozpuścić na parze. Gdy już zupełnie się roztopi , dodać kakao i dokładnie wymieszać. Odstawić na bok.

Dużą formę z kominkiem (min. 26 cm) wysmarować tłuszczem i posypać mąką.

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia , sodą i solą.

Miękkie masło ubić mikserem , dodać cukier i ubijać do momentu , aż masa będzie jednolita i puszysta. Wbijać po jednym jajku , za każdym razem bardzo dobrze ubijając. Dodać śmietanę i wanilię , dalej ubijać , ale tylko do momentu połączenia składników. Dodawać przesianą mąkę - stopniowo , na 3 razy. Krótko wymieszać (tak jak ciasto na muffiny).
1/3 ciasta wlać do czekolady i wymieszać. Truskawki i barwnik dodać do następnej 1/3 porcji ciasta. Trzecią (1/3) porcję pozostawić bez zmian.
Do przygotowanej formy nakładać po dużej łyżce każdego rodzaju ciasta , aż do wyczerpania składników. Ciasto lekko przemieszać nożem , żeby powstał marmurkowy wzorek. Piec w temp. 180 st.C przez ok. 1 godzinę (dłużej , jeśli potrzeba - sprawdzić patyczkiem).

Zdjęcie - Neapolitańskie ciasto marmurkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów