Bardzo dawno nie robiłam żadnego pieczywa. Na chleb na zakwasie nie mam cierpliwości, ale małe aromatyczne bułeczki są w sam raz. Nie za dużo pracy, nie za wiele wysiłku a efekt mniamuśny.
Danie niby łatwe a trudne, proste a wykwintne. Dobry omlet to niebiańskie doznania dla kubków smakowych. I niełatwo taki zrobić. Zdradzę więc mój przepis, dzięki któremu omlet udaje się zawsze, jest puszysty i przepyszny.
Ich sekretem jest pełne smaku u wyrazistości marynata, w której kurczak leży przez 24 godziny. Marynata, bardzo specyficzna w smaku w porównaniu do naszych polskich przyzwyczajeń, nadaje mięsu kwaskowatego posmaku. Jest to bardzo smaczne połączenie, choć nie każdemu musi smakować. Nam odpowiadało i na pewno kiedyś te szaszłyki powtórzę.
Tradycyjny kulebiak jest wykonany z ciasta drożdżowego.Jest to potrawa kuchni kresowej.Nadziewany pieróg farszem z mięsa i warzyw.Dzisiaj postanowiłam go zrobić ale trochę zmodyfikowałam.Zamiast ciasta drożdżowego użyłam ciasto francuskie.
Zauważyliście pewnie, że szukam ciągle nowych śniadaniowych inspiracji na rodzinne weekendowe śniadania. Jajka na tysiąc sposobów, zapiekane, smażone, placuszki o różnym składzie. Tym razem pudding!
Quinoa, czyli komosa ryżowa to ziarna niezwykle bogate w białko ale nie zawierające glutenu. To również bogate źródlo magnezu, manganu, żelaza, fosforu i wapnia. Jest pyszna.
Myślałam, że to taka zwykła bułka drożdżowa tymczasem okazało się że to coś wspaniałego. Mięciutka, puszysta, wręcz doskonała. Największą zaletą tego chlebka jest cukrowo maślana "panierka" w której macza się każdą kulkę.
Kwaśny, nie za słodki, z nutą imbiru, soczysty dzięki gruszkom, wykończony białą czekoladą. Konsystencje i smaki wspaniale się ze sobą łączą. Wciąga. :-)
Ta kukurydziana tarta z tofu jest rewelacyjna, sycąca wyrazista i bardzo szybka w przygotowaniu. Polecam również tym, którzy nie przepadają za tofu bo w tej odsłonie możecie się do niego przekonać.