Lekki deser jogurtowy z owocami i galaretką
Miałam ostatnio ochotę na coś słodkiego, a ponieważ jak zwykle na wiosnę trzeba trochę przypilnować wagi, wymyśliłam taki lekki deserek. Poniższy przepis jest w wersji dietetycznej, ale jeśli chcecie, można zastąpić jogurt odtłuszczony greckim, a zamiast syropu z agawy użyć zwykłego cukru.
Składniki:
400 g jogurtu naturalnego 0%
3 łyżki syropu z agawy (można też użyć stewii lub ksylitolu)
100 g mrożonych malin
100 g mrożonych jagód
galaretka o smaku owoców leśnych
kilka biszkoptów
wafelkowa rurka i liście melisy do dekoracji
Owoce rozmroź, galaretkę przyrządź zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zalej owoce galaretką i odstaw do zastygnięcia. Jogurt wymieszaj z syropem z agawy. Na dno szklanki lub pucharku wsyp pokruszone biszkopty, na to wyłóż warstwę jagód z galaretką, zalej warstwą jogurtu. Nałóż maliny z galaretką i ponownie nakryj jogurtem. Udekoruj rurką i listkami melisy.