Lekki deser jogurtowy z owocami i galaretką

Miałam ostatnio ochotę na coś słodkiego, a ponieważ jak zwykle na wiosnę trzeba trochę przypilnować wagi, wymyśliłam taki lekki deserek. Poniższy przepis jest w wersji dietetycznej, ale jeśli chcecie, można zastąpić jogurt odtłuszczony greckim, a zamiast syropu z agawy użyć zwykłego cukru.

Składniki:

400 g jogurtu naturalnego 0%

3 łyżki syropu z agawy (można też użyć stewii lub ksylitolu)

100 g mrożonych malin

100 g mrożonych jagód

galaretka o smaku owoców leśnych

kilka biszkoptów 

wafelkowa rurka i liście melisy do dekoracji 

Owoce rozmroź, galaretkę przyrządź zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zalej owoce galaretką i odstaw do zastygnięcia. Jogurt wymieszaj z syropem z agawy. Na dno szklanki lub pucharku wsyp pokruszone biszkopty, na to wyłóż warstwę jagód z galaretką, zalej warstwą jogurtu. Nałóż maliny z galaretką i ponownie nakryj jogurtem. Udekoruj rurką i listkami melisy.

Zdjęcie - Lekki deser jogurtowy z owocami i galaretką  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Kategorie przepisów

Podobne przepisy