Kurczak w pomarańczach

Kurczak w pomarańczach

                           Na okładce marcowej "Kuchni" kusi zdjęcie kurczaka pieczonego z pomarańczami. Postanowiłam w ten sposób przygotować mięsko na obiad. Muszę przyznać,że to dla mnie nowość, nigdy nie jadłam kurczaka z pomarańczą. Bardzo lubimy mięso w połączeniu z owocami, więc domyślałam się, że będzie smaczne. Nie zawiodłam się, kurczak wyszedł pyszny! Wspaniale pachnie i smakuje pomarańczą i przyprawami. Smaczny obiadek, polecam.

Zdjęcie - Kurczak w pomarańczach  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki:

*3 pałki  kurczaka

*3 podudzia kurczaka 

*sól

*pieprz

*1 pomarańcza

 

Marynata:

*2 łyżki miodu

*kawałek (2cm) startego na tarce imbiru (dałam łyżeczkę imbiru w proszku)

*1 ząbek czosnku (zmiażdżony)

*1 łyżeczka przyprawy "5 smaków"

*2 łyżeczki sosu sojowego

*3 łyżki marmolady pomarańczowej (pominęłam)

*skórka otarta z 1/2 pomarańczy

*1 łyżka oleju sezamowego

 

Wykonanie:

Kawałki kurczaka nakłuć ostrym nożem, oprószyć solą i pieprzem. Wymieszać wszystkie składniki marynaty i natrzeć nią mięso. Zostawić przynajmniej na 3 godziny (lub na całą noc) w lodówce. 

Pomarańczę pokroić na grube plastry. Mięso i plastry pomarańczy ułożyć w żaroodpornym naczyniu, dodać resztę marynaty.

Włożyć do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika na niecałą godzinę. Co jakiś czas polewać mięso sosem, który powstanie podczas pieczenia.
Smacznego :) 

Zdjęcie - Kurczak w pomarańczach  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Kategorie przepisów