Kurczak w pomarańczach
Na okładce marcowej "Kuchni" kusi zdjęcie kurczaka pieczonego z pomarańczami. Postanowiłam w ten sposób przygotować mięsko na obiad. Muszę przyznać,że to dla mnie nowość, nigdy nie jadłam kurczaka z pomarańczą. Bardzo lubimy mięso w połączeniu z owocami, więc domyślałam się, że będzie smaczne. Nie zawiodłam się, kurczak wyszedł pyszny! Wspaniale pachnie i smakuje pomarańczą i przyprawami. Smaczny obiadek, polecam.
Składniki:
*3 pałki kurczaka
*3 podudzia kurczaka
*sól
*pieprz
*1 pomarańcza
Marynata:
*2 łyżki miodu
*kawałek (2cm) startego na tarce imbiru (dałam łyżeczkę imbiru w proszku)
*1 ząbek czosnku (zmiażdżony)
*1 łyżeczka przyprawy "5 smaków"
*2 łyżeczki sosu sojowego
*3 łyżki marmolady pomarańczowej (pominęłam)
*skórka otarta z 1/2 pomarańczy
*1 łyżka oleju sezamowego
Wykonanie:
Kawałki kurczaka nakłuć ostrym nożem, oprószyć solą i pieprzem. Wymieszać wszystkie składniki marynaty i natrzeć nią mięso. Zostawić przynajmniej na 3 godziny (lub na całą noc) w lodówce.
Pomarańczę pokroić na grube plastry. Mięso i plastry pomarańczy ułożyć w żaroodpornym naczyniu, dodać resztę marynaty.
Włożyć do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika na niecałą godzinę. Co jakiś czas polewać mięso sosem, który powstanie podczas pieczenia.
Smacznego :)