Czy litewski czy nie, to już inna bajka. Mogę tylko z dumą rzec, że rodzinna stawia mnie już jako mistrzynię w tym chłodniku..a moja rodzinna jest wybredna…oj wybredna:). Przepis jest ekpresowy, dlatego użyłam gotowego barszczu.
Miałam w swoich zbiorach przepisowych głęboko schowaną recepturę Karola Okrasy na flambirowane kotlety ze schabu z sosem z zielonek. Najbardziej przerażało mnie flambirowanie i po raz pierwszy to robiłam. Oprócz przerażenia towarzyszyło mi uczucie podekscytowania.
To inspirowane jamajską kuchnią danie powinno Wam smakować! Łączy różne charakterystyczne, wyraziste składniki w pyszny sposób, jest lekkie i zdrowe, a przy tym konkretne.
Saag aloo, czy też aloo saag to nic innego, jak smażone ziemniaki ze szpinakiem. Brzmi banalnie? No cóż, gdyby życie składało się wyłącznie z takich banałów, jak to danie... byłoby całkiem ekstatyczne :)
Gulab Jamun to indyjskie mini-pączki. Najczęściej robione są z paneer – domowego twarogu, ale znana jest także szybsza wersja z użyciem mleka w proszku, na którą właśnie się pokusiłam. Robi się je naprawdę błyskawicznie :) Gulab jamun są miękkie, bardzo słodkie i mają delikatnie mleczny posmak. Warto spróbować, nam bardzo smakowały :)
Pyszne, kruche ciasto, z sezonowymi, soczystymi śliwkami węgierkami, z budyniem i szczyptą cynamonu. Do tego duża ilość, chrupiącej kruszonki na wierzchu:)
Pieczone udka w pikantnej i aromatycznej marynacie rodem z Republiki Południowej Afryki. Oryginalnie w przepisie były to perliczki w całości, jednak – jak wiadomo – dostęp do nich nie jest łatwy ;) (...) Mnie niemożność zdobycia perliczek nie zniechęciła – upiekłam udka kurczaka, które są uniwersalne i zawsze się sprawdzają ;)
"A wiesz, że nawet mi smakuje. Dziwne, pomarańcza i pieczarki, hmm..." powiedział nieufnie pewien młody człowiek i zjadł do ostatniej łyżki, co nieczęsto mu się zdarza.
Ostatnio swoją drugą młodość przechodzą burgery. Niewiele jednak mają wspólnego z fast foodem z sieciówek, czy ulicznych budek. Wręcz przeciwnie, to często zdrowe grillowane kanapki ze 100% wołowiną i lekką bułką
Jeśli macie ochotę na świeże, własnoręcznie robione bułki drożdżowe, a martwicie się, że nie macie zakwasu i nigdy nie piekliście sami żadnego pieczywa… to ten przepis jest idealnie stworzony dla Was