Drożdżowe ptaszki
Na naszym stole stały się prawdziwym hitem:> /sposób formowania to patent Małgosi, przepis zaś to moja wymyślona, zdrowsza wersja chałki/
ciasto: - 200 g przesianej mąki pszennej - 150 g przesianej mąki pszennej pełnoziarnistej - 8 g drożdży - 1 szklanka ciepłej wody (lub mleka) - 1 łyżeczka cukru (lub miodu) - 1 łyżeczka soli - 1 łyżka miękkiego masła - 1 jajko
glazura: - 1 jajko+ 1 łyżeczka mleka
posypka: - pestki dyni - sezam - mak - goździki
Drożdże rozetrzyj z cukrem i odstaw na ok. 10 minut, wymieszaj je z mlekiem lub wodą, dosyp mąkę i resztę składników. Zagnieć gładkie, sprężyste ciasto. Odstaw je, aby podwoiło swoją objętość (zwykle zajmuje to ok. 90 minut). Teraz czas aby ciasto lekko odgazować i podzielić na 10 równych kawałków. Z każdego z kawałków uformuj rulonik i postępuj zgodnie ze zdjęciami: Teraz czas aby powstałe ptaszki zostawić na ok. 30 minut (muszą się lekko "napuszyć"). Rozgrzej piekarnik w tym czasie do 200 stopni, bułeczki posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp ziarnami, piecz do zarumienienia, czyli ok. 15 minut. Smacznego!:) Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze
______________________________♥____________________________