Drożdżowe ptaszki


Zdjęcie - Drożdżowe ptaszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Na naszym stole stały się prawdziwym hitem:> /sposób formowania to patent Małgosi, przepis zaś to moja wymyślona, zdrowsza wersja chałki/
ciasto: - 200 g przesianej mąki pszennej - 150 g przesianej mąki pszennej pełnoziarnistej - 8 g drożdży - 1 szklanka ciepłej wody (lub mleka) - 1 łyżeczka cukru (lub miodu) - 1 łyżeczka soli - 1 łyżka miękkiego masła - 1 jajko
glazura: - 1 jajko+ 1 łyżeczka mleka
posypka: - pestki dyni - sezam - mak - goździki
Drożdże rozetrzyj z cukrem i odstaw na ok. 10 minut, wymieszaj je z mlekiem lub wodą, dosyp mąkę i resztę składników. Zagnieć gładkie, sprężyste ciasto. Odstaw je, aby podwoiło swoją objętość (zwykle zajmuje to ok. 90 minut). Teraz czas aby ciasto lekko odgazować i podzielić na 10 równych kawałków. Z każdego z kawałków uformuj rulonik i postępuj zgodnie ze zdjęciami: Zdjęcie - Drożdżowe ptaszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Teraz czas aby powstałe ptaszki zostawić na ok. 30 minut (muszą się lekko "napuszyć"). Rozgrzej piekarnik w tym czasie do 200 stopni, bułeczki posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp ziarnami, piecz do zarumienienia, czyli ok. 15 minut. Smacznego!:) Zdjęcie - Drożdżowe ptaszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze

______________________________♥____________________________

Przepisy z tych kategorii

Bułeczki ćwikłowe

Bułeczki ćwikłowe

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chlebki do koszyczka

Chlebki do koszyczka

Kasia Kasia
Pełny talerz

Mini chlebki do święconki

Mini chlebki do święconki

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Chałka drożdżowa z powidłami

Chałka drożdżowa z powidłami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Śląskie smaki wielkanocne v.4
1

Śląskie smaki wielkanocne v.4

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Wielkanocny chlebek na zakwasie

Wielkanocny chlebek na zakwasi…

Tosia Tosia
Smakowity chleb