Drożdżowe ptaszki


ciasto: - 200 g przesianej mąki pszennej - 150 g przesianej mąki pszennej pełnoziarnistej - 8 g drożdży - 1 szklanka ciepłej wody (lub mleka) - 1 łyżeczka cukru (lub miodu) - 1 łyżeczka soli - 1 łyżka miękkiego masła - 1 jajko
glazura: - 1 jajko+ 1 łyżeczka mleka
posypka: - pestki dyni - sezam - mak - goździki
Drożdże rozetrzyj z cukrem i odstaw na ok. 10 minut, wymieszaj je z mlekiem lub wodą, dosyp mąkę i resztę składników. Zagnieć gładkie, sprężyste ciasto. Odstaw je, aby podwoiło swoją objętość (zwykle zajmuje to ok. 90 minut). Teraz czas aby ciasto lekko odgazować i podzielić na 10 równych kawałków. Z każdego z kawałków uformuj rulonik i postępuj zgodnie ze zdjęciami:


______________________________♥____________________________