Tajska zupa z kurczaka
"A wiesz, że nawet mi smakuje. Dziwne, pomarańcza i pieczarki, hmm..." powiedział nieufnie pewien młody człowiek i zjadł do ostatniej łyżki, co nieczęsto mu się zdarza.
Składniki:
1 pomarańcza
750ml mleczka kokosowego
375ml bulionu drobiowego
2 łyżeczki sosu rybnego
2 filety z kurczaka pokrojone w kostkę
185g pieczarek obranych i pokrojonych
sok z 1 limonki
10g bazylii (najlepiej tajskiej)
sól i pieprz
Wykonanie:
Z pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Do rondla wlać sok z pomarańczy, mleczko kokosowe, bulion i sos rybny, wsypać skórkę z pomarańczy. Dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ognień i włożyć kawałki kurczaka. Gotować bez przykrycia 5 minut. Do zupy dodać pieczarki i gotować jeszcze 5 minut (ja gotowałam 10 minut). Wlać sok z limonki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Rozlać do misek i udekorować bazylią. Od razu podawać.
Przepis pochodzi z książki pt. "Kuchnie Świata" wydanej przez National Geographic.