Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem
Pyszne, kruche ciasto, z sezonowymi, soczystymi śliwkami węgierkami, z budyniem i szczyptą cynamonu. Do tego duża ilość, chrupiącej kruszonki na wierzchu:)
Kocham takie ciasta!:)
Składniki:
- 500g mąki
- 2 jajka
- 3 żółtka
- 200g masła
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenie
- 2 szczypty soli
- 2 łyżki kaszy manny
- 700g śliwek węgierek
- cynamon do smaku
- 2 budynie śmietankowe + 4 łyżki cukru + 3 szklanki mleka
Podzielić na dwie części (60% i 40%).
Schłodzić w lodówce.
Śliwki pozbawić pestek, pokroić na ćwiartki.
Dno blaski wyłożyć papierem do pieczenia.
Większą częścią ciasta wylepić dni formy.
Posypać manną.
Gęsto poukładać śliwki.
Śliwki posypać cynamonem.
Ugotować budyń.
Gorącym budyniem zalać śliwki.
Drugą część ciasta zetrzeć na tarce, na grubych oczkach.
Ciasto piec w 180C ok. 50 minut.
Wystudzić.
Włożyć na kilka godzin do lodówki by masa ładnie się ścięła.