Bułki drożdżowe całonocne

Zdjęcie - Bułki drożdżowe całonocne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli macie ochotę na świeże, własnoręcznie robione bułki drożdżowe, a martwicie się, że nie macie zakwasu i nigdy nie piekliście sami żadnego pieczywa… to ten przepis jest idealnie stworzony dla Was :) Prościej się chyba nie da… Bułeczki wychodzą pyszne, są mięciutkie i lekko wilgotne. Jak widać pracy nie jest wiele więc naprawdę warto spróbować… A najlepiej przygotować od razu podwójną porcję… na pewno zniknie dość szybko ;) !

Bułki drożdżowe całonocne

Składniki:

  • 200 g mąki chlebowej pszennej
  • 120 g mąki pszennej zwykłej
  • 72 g mąki pełnoziarnistej
  • 300 ml wody
  • 1 g drożdży suchych lub 3 g świeżych
  • 1,5 łyżeczki soli

1. Drożdże rozpuścić w 3-4 łyżkach wody (z odmierzonych 300 ml ) i zostawić na 5-10 min.

2. Mąkę chlebową i zwykłą pszenną przesiać do miski. Dodać mąkę pełnoziarnistą. Wlać wodę i rozpuszczone drożdże. Wymieszać i dodać sól. Wymieszać dobrze ręką, przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia na całą noc.

Zdjęcie - Bułki drożdżowe całonocne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bułki drożdżowe całonocne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

3. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na obficie posypany mąką blat/stolnicę. Ciągniemy za każdy bok i składamy jak paczkę. Przykryć miską w której rosło ciasto i zostawić na 45 min.

Zdjęcie - Bułki drożdżowe całonocne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bułki drożdżowe całonocne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bułki drożdżowe całonocne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

4. Wyrośnięte ciasto, posypać mąką i przekroić na mniejsze kawałki używając ostrego noża lub specjalnej „szpachelki” do ciasta jak u mnie. Należy tylko pamiętać, że cięcie ma być w dół i od razu na boki- w jednym ruchu, bo inaczej ciasto przykleja się do noża.

Zdjęcie - Bułki drożdżowe całonocne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bułki drożdżowe całonocne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bułki drożdżowe całonocne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

5. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i piec 15 min a następnie zmniejszyć temperaturę do 210 i piec następne 5-10 min. Studzić na kratce.

Smacznego :)

Zdjęcie - Bułki drożdżowe całonocne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bułki drożdżowe całonocne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło: http://www.myitaliansmorgasbord.com/2013/04/22/bread-for-breakfast-foolproof-overnight-rolls/

Zdjęcie - Bułki drożdżowe całonocne - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDrukuj / PDF

Przepisy z tych kategorii

Chlebowa chałka z makiem z mąki orkiszowej

Chlebowa chałka z makiem z mąk…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

Chleb pszenno-żytni ze słonecz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chleb mieszany na zakwasie z burakiem. World Bread Day 2018!
1

Chleb mieszany na zakwasie z b…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb pszenno – owsiany

Chleb pszenno – owsiany

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bułki z przedziałkiem
2

Bułki z przedziałkiem

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Chleb żytni Radziwiłłowski na zakwasie we wrześniowej Piekarni!

Chleb żytni Radziwiłłowski na…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami