Bułki drożdżowe całonocne
Jeśli macie ochotę na świeże, własnoręcznie robione bułki drożdżowe, a martwicie się, że nie macie zakwasu i nigdy nie piekliście sami żadnego pieczywa… to ten przepis jest idealnie stworzony dla Was Prościej się chyba nie da… Bułeczki wychodzą pyszne, są mięciutkie i lekko wilgotne. Jak widać pracy nie jest wiele więc naprawdę warto spróbować… A najlepiej przygotować od razu podwójną porcję… na pewno zniknie dość szybko !
Bułki drożdżowe całonocneSkładniki:
- 200 g mąki chlebowej pszennej
- 120 g mąki pszennej zwykłej
- 72 g mąki pełnoziarnistej
- 300 ml wody
- 1 g drożdży suchych lub 3 g świeżych
- 1,5 łyżeczki soli
1. Drożdże rozpuścić w 3-4 łyżkach wody (z odmierzonych 300 ml ) i zostawić na 5-10 min.
2. Mąkę chlebową i zwykłą pszenną przesiać do miski. Dodać mąkę pełnoziarnistą. Wlać wodę i rozpuszczone drożdże. Wymieszać i dodać sól. Wymieszać dobrze ręką, przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia na całą noc.
3. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na obficie posypany mąką blat/stolnicę. Ciągniemy za każdy bok i składamy jak paczkę. Przykryć miską w której rosło ciasto i zostawić na 45 min.
4. Wyrośnięte ciasto, posypać mąką i przekroić na mniejsze kawałki używając ostrego noża lub specjalnej „szpachelki” do ciasta jak u mnie. Należy tylko pamiętać, że cięcie ma być w dół i od razu na boki- w jednym ruchu, bo inaczej ciasto przykleja się do noża.
5. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i piec 15 min a następnie zmniejszyć temperaturę do 210 i piec następne 5-10 min. Studzić na kratce.
Smacznego
Źródło: http://www.myitaliansmorgasbord.com/2013/04/22/bread-for-breakfast-foolproof-overnight-rolls/
Drukuj / PDF