Gulab jamun
Gulab Jamun to indyjskie mini-pączki. Najczęściej robione są z paneer – domowego twarogu, ale znana jest także szybsza wersja z użyciem mleka w proszku, na którą właśnie się pokusiłam. Robi się je naprawdę błyskawicznie :)
Gulab jamun są miękkie, bardzo słodkie i mają delikatnie mleczny posmak. Warto spróbować, nam bardzo smakowały :)
GULAB JAMUN
5 czubatych łyżek mleka w proszku (nie granulowanego!),
1,5 łyżki mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1,5 łyżki miękkiego masła,
1 średnie jajko,
1 łyżeczka mleka (opcjonalnie),
klarowane masło (ghee) lub olej do głębokiego smażenia
syrop:
750ml wody,
8 łyżek cukru,
½ łyżeczki mielonego kardamonu,
szczypta szafranu,
2 łyżki wody różanej
Jajko roztrzepać w misce. Dodać mleko w proszku, mąkę, proszek do pieczenia i masło. Dokładnie wyrobić. Masa powinna być na tyle gęsta, by dało się z niej formować kulki. Jeśli jest za sucha – dodać odrobinę mleka (zwykłego), jeśli za rzadka – trochę mleka w proszku. Wilgotnymi dłońmi uformować ok. 12 kulek. Usmażyć je w gorącym tłuszczu na złoty kolor. Gdy będą gotowe, osączyć je z tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Aby przygotować syrop, wodę z cukrem gotować ok. 7-10 minut. Zdjąć z ognia, dodać kardamon i szafran oraz wodę różaną.
Usmażone pączki włożyć do syropu i odstawić na 10 minut, aby nim nasiąkły.
(przepis z książki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia indyjska”)