Potrawka z kurczaka po jamajsku
To inspirowane jamajską kuchnią danie powinno Wam smakować! Łączy różne charakterystyczne, wyraziste składniki w pyszny sposób, jest lekkie i zdrowe, a przy tym konkretne. Przygotowując je, zapomniałam, że nie mam już czerwonej fasoli i musiałam z niej w ostatniej chwili zrezygnować, ale Wy nie musicie tak robić;) Choć i tak wyszło naprawdę dobre. Nadaje się na nieskomplikowany, jednogarnkowy (nie licząc garnka na ryż;D) obiad na każdą porę roku.
Potrawka z kurczaka po jamajsku
- 1 łyżeczka oleju
- 2 cebule
- 3 dymki
- 350g piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka curry
- po 1/4 łyżeczki kruszonego czarnego
i czerwonego pieprzu oraz ziela angielskiego
- 3 łyżki czerwonego wina
- 1/2 łyżeczki sosu czosnkowego
- 150g pomidorów, świeżych lub z puszki
- 3 łyżeczki kaparów
- 1/2 puszki czerwonej fasoli (pominęłam)
- sól, pieprz
W garnku z grubym dnem rozgrzać olej na średnim ogniu.
Dodać posiekaną cebulę i białą część dymki i smażyć, aż zmiękną.
Mięso pokroić w kostkę i wymieszać z tymiankiem,
curry, pieprzem i zielem angielskim.
Dodać do garnka i smażyć przez ok. 4 minuty.
Dodać wino, sos czosnkowy, posiekane pomidory, odsączone kapary i fasolę.
Doprawić, przykryć, zmniejszyć ogień i dusić przez 10 minut.
Podawać z długoziarnistym ryżem i posiekaną zieloną częścią dymki.
Przepis stąd.
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 260 kcal