Pełnoziarniste bułki do burgerów

Pełnoziarniste bułki do burgerów

Zdjęcie - Pełnoziarniste bułki do burgerów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ostatnio swoją drugą młodość przechodzą burgery. Niewiele jednak mają wspólnego z fast foodem z sieciówek, czy ulicznych budek. Wręcz przeciwnie, to często zdrowe grillowane kanapki ze 100% wołowiną i lekką bułką. Wiem też, że wiele osób robi takie burgery samodzielnie. Ostatnio nawet eksperymentowałam z ich wegetariańską wersję z ciecierzycą.

A najlepiej smakują w domowej bułce, szczególnie jeśli jest pełnoziarnista!

Zdjęcie - Pełnoziarniste bułki do burgerów - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pełnoziarniste bułki do burgerów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pełnoziarniste bułki do burgerów Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godziny Czas pieczenia: 20 minut Całkowity czas: 2 godziny 20 minut

Porcje: 4

Składniki
  • 100 g mąki pszennej typ 650
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki drożdży
  • 280-300 ml letniej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • + rozbełtane jajko i ulubione dodatki np. ziarna słonecznika, mak

Instrukcja
  1. Mąkę pszenną przesiewamy do misy i mieszamy z mąką pełnoziarnistą. Dodajemy drożdże, sól i cukier.
  2. Powoli wlewamy wodę oraz oliwę i wyrabiamy ciasto. Po ok. 6 minutach będzie dosyć lepkie, zostawiamy je w misie. Przykrywamy folią aluminiową lub ściereczką i zostawiamy na 1,5 h do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i formujemy okrągłe 4 bułki. Kładziemy je na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy i zostawiamy na 30 minut.
  4. Po tym czasie wierzch bułeczek smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy ulubionymi dodatkami np. ziarnami słonecznika, suszonym oregano, makiem, czy nasiona babki płesznik/ siemienia lnianego.
  5. Blachę wkładamy do rozgrzanego pieca do 200 stopni. Bułki pieczemy 20 minut, następnie studzimy.

3.1.09

Kategorie przepisów