Pełnoziarniste bułki do burgerów
Ostatnio swoją drugą młodość przechodzą burgery. Niewiele jednak mają wspólnego z fast foodem z sieciówek, czy ulicznych budek. Wręcz przeciwnie, to często zdrowe grillowane kanapki ze 100% wołowiną i lekką bułką. Wiem też, że wiele osób robi takie burgery samodzielnie. Ostatnio nawet eksperymentowałam z ich wegetariańską wersję z ciecierzycą.
A najlepiej smakują w domowej bułce, szczególnie jeśli jest pełnoziarnista!
Pełnoziarniste bułki do burgerów Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godziny Czas pieczenia: 20 minut Całkowity czas: 2 godziny 20 minut Porcje: 4 Składniki- 100 g mąki pszennej typ 650
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki drożdży
- 280-300 ml letniej wody
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru trzcinowego
- + rozbełtane jajko i ulubione dodatki np. ziarna słonecznika, mak
- Mąkę pszenną przesiewamy do misy i mieszamy z mąką pełnoziarnistą. Dodajemy drożdże, sól i cukier.
- Powoli wlewamy wodę oraz oliwę i wyrabiamy ciasto. Po ok. 6 minutach będzie dosyć lepkie, zostawiamy je w misie. Przykrywamy folią aluminiową lub ściereczką i zostawiamy na 1,5 h do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i formujemy okrągłe 4 bułki. Kładziemy je na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy i zostawiamy na 30 minut.
- Po tym czasie wierzch bułeczek smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy ulubionymi dodatkami np. ziarnami słonecznika, suszonym oregano, makiem, czy nasiona babki płesznik/ siemienia lnianego.
- Blachę wkładamy do rozgrzanego pieca do 200 stopni. Bułki pieczemy 20 minut, następnie studzimy.