Babka wisniowa z migdałami

Babka wisniowa z migdałami

Babki, to najprostsze ciasta do przygotowania i najlepiej smakują do popołudniowej kawy. Barwne, aromatyczne oblane lukrem czy czekoladą, zawsze popularne, doskonałe na swięta i na co dzień.

Zapraszam na pysznie wilgotną babkę z wiśniami i  wiśniowym lukrem z uprażonymi migdałami.

Zdjęcie - Babka wisniowa z migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 280 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g semoliny lub kaszy manny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g miękkiego masła lub margaryny
  • 200 g drobnego cukru
  • 5 jaj
  • skórka z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • 3 łyżki słodkiej smietany
  • 650 g wisni z kompotu

Składniki na lukier:

  • 220 g cukru pudru
  • 3-4 łyżki wiśniówki lub kompotu z wisni
  • 120 g posiekanych migdałów

Zdjęcie - Babka wisniowa z migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Masło utrzeć z cukrem, dodać po 1 jajku, sól i drobno startą skórkę z cytryny, utrzeć na puszystą masę.
  2. Następnie dodać przesiane mąki z proszkiem, semolinę lub kaszę mannę i smietanę, dobrze połączyć wszystkie składniki na gładką, pulchną masę.
  3. Formę do babki z kominkiem wysmarować tłuszczem i obficie posypać bułką tartą.
  4. Ciasto podzielić na trzy części. Na spód wyłożyć 1/3 częscią ciasta i wyłożyć połową wisni, przykryć ciastem i ponownie wyłożyć wiśniami i przykryć ciastem, wyrównać wierzch.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C, przez 50 minut lub do 1 godziny, sprawdzać patyczkiem.
  6. Po upieczeniu wyłożyć z formy i odstawić do wystudzenia.
  7. Zimną babkę wiśniową polać utartym lukrem z wiśniówką lub sokiem i posypać uprażonymi kawałkami migdałów.

Smacznego !

inspiracja: The Encyclopedia of Baking

Zdjęcie - Babka wisniowa z migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów