Babka wisniowa z migdałami
Babki, to najprostsze ciasta do przygotowania i najlepiej smakują do popołudniowej kawy. Barwne, aromatyczne oblane lukrem czy czekoladą, zawsze popularne, doskonałe na swięta i na co dzień.
Zapraszam na pysznie wilgotną babkę z wiśniami i wiśniowym lukrem z uprażonymi migdałami.
Składniki:
- 280 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 100 g semoliny lub kaszy manny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g miękkiego masła lub margaryny
- 200 g drobnego cukru
- 5 jaj
- skórka z 1 cytryny
- szczypta soli
- 3 łyżki słodkiej smietany
- 650 g wisni z kompotu
Składniki na lukier:
- 220 g cukru pudru
- 3-4 łyżki wiśniówki lub kompotu z wisni
- 120 g posiekanych migdałów
Wykonanie:
- Masło utrzeć z cukrem, dodać po 1 jajku, sól i drobno startą skórkę z cytryny, utrzeć na puszystą masę.
- Następnie dodać przesiane mąki z proszkiem, semolinę lub kaszę mannę i smietanę, dobrze połączyć wszystkie składniki na gładką, pulchną masę.
- Formę do babki z kominkiem wysmarować tłuszczem i obficie posypać bułką tartą.
- Ciasto podzielić na trzy części. Na spód wyłożyć 1/3 częscią ciasta i wyłożyć połową wisni, przykryć ciastem i ponownie wyłożyć wiśniami i przykryć ciastem, wyrównać wierzch.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C, przez 50 minut lub do 1 godziny, sprawdzać patyczkiem.
- Po upieczeniu wyłożyć z formy i odstawić do wystudzenia.
- Zimną babkę wiśniową polać utartym lukrem z wiśniówką lub sokiem i posypać uprażonymi kawałkami migdałów.
Smacznego !
inspiracja: The Encyclopedia of Baking