Cytrusowe ciasto makowe
Cytrusowe ciasto makowe to chyba już takie ostatnie na pożegnanie zimy. Przynajmniej mam taką nadzieję. Zrobiło się słonecznie i choć jeszcze jest zimno to słońce nastraja optymistycznie. Z nadzieją wypatruję większej ilości kresek na termometrze, bym mogła zostawić w domu czapkę, szalik i ciepły płaszcz. A tymczasem jeszcze cytrynowo i pomarańczowo pachnące, mięciutkie ciasto z białą cytrusową kołderką. Zapraszam.
Przepis ze zbiorów Dorotuś.
Składniki:
*175 g masła
*130 g drobnego cukru
*3 jajka, roztrzepane
*250 g mąki pszennej
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
*50 g maku (u mnie suchy mak zmielony)
*otarta skórka z 2 pomarańczy
*otarta skórka z 2 cytryn
*4 łyżki jogurtu naturalnego
Na wierzch:
*250 g serka mascarpone
*sok i skórka otarta z 1 małej pomarańczy
*otarta skórka z 1 cytryny
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, wymieszać. Odstawić na bok.
W misie miksera utrzeć masło, na jasną i puszystą masę. Dodawać cukier i dalej ucierać. Stopniowo dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu.
Do masy maślanej dodać odłożone wcześniej suche składniki i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Dodać suchy mak, jogurt, otarte skórki z cytrusów i zmiksować.
Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 20 cm lub keksówki i piec około 45 minut do 1 godziny (w razie potrzeby, dłużej) w temperaturze 150ºC. Patyczek wyciągnięty z ciasta powinien być suchy.
Serek mascarpone dokładnie wymieszać łyżką (lub bardzo krótko mikserem) z sokiem z pomarańczy. Wyłożyć na ostudzone ciasto, pokrywając górę i boki. Udekorować otartą skórką z cytrusów.
Smacznego :)