Bajecznie proste ciasto mandarynkowo-kokosowe

Bajecznie proste ciasto  mandarynkowo-kokosowe

 Zdjęcie - Bajecznie proste ciasto  mandarynkowo-kokosowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

225 g masła w temperaturze pokojowej

300 g cukru - najlepiej trzcinowego

4 jajka

pół szklanki soku mandarynkowego

2 łyżki skórki startej z mandarynki - dwie duże mandarynki

250 ml jogurtu naturalnego

200 g mąki pszennej

około 100 g wiórków kokosowych

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

łyżka ekstraktu waniliowego

Masło utarłam z cukrem na puszystą masę - dodałam po kolei jajka, ekstrakt waniliowy a także sok i skórkę z mandarynki. Wymieszałam - masa się rozwarstwi i będzie wyglądała na "zważoną". Tak ma być. Następnie dodałam jogurt i wiórki kokosowe - wymieszałam.

Mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę wymieszałam w osobnej misce.

Stopniowo dodałam mąkę i wymieszałam całość dokładnie.

Masę przelałam do 2 małych foremek keksowych (można też użyć dużej formy na babę) i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piekłam około 50 minut.

Zdjęcie - Bajecznie proste ciasto  mandarynkowo-kokosowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis znaleziony w internecie. Zamiast pomarańczy użyłam mandarynek, a cukier palmowy pominęłam, bo nie miałam.

Kategorie przepisów