Marokańska sałatka z kuskusu, cukinii i fety

Marokańska sałatka z kuskusu, cukinii i fety

Kuskus to jeden z najbardziej charakterystycznych i tradycyjnych elementów kuchni arabskiej. Oznacza zarówno produkt, czyli kaszkę z pszenicy, jak i gotowe danie z jej wykorzystaniem.
Ponieważ dzisiaj rozpoczął się Festiwal Kuchni Arabskiej, razem z Panną Malwinną, Lejdi i Siaśką, przygotowałyśmy potrawy z wykorzystaniem właśnie kaszki kuskus.
Ja zdecydowałam się na prostą, marokańską sałatkę z dodatkiem cukinii i sera feta, znalezioną na BBC Good Food, do której wprowadziłam minimalne modyfikacje. Sałatka jest smaczna, sycąca i łatwa do przygotowania :)


Zdjęcie - Marokańska sałatka z kuskusu, cukinii i fety - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
MAROKAŃSKA SAŁATKA Z KUSKUSU, CUKINII I FETY
200g kuskusu,
1 szklanka bulionu drobiowego,
1 cukinia,
100g sera feta,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
1 łyżka posiekanej mięty (opcjonalnie),
1 łyżka soku z cytryny,
szczypta mielonego kuminu,
szczypta suszonego oregano,
szczypta pieprzu,
szczypta soli

Kuskus wsypać do miski i zalać wrzącym bulionem tak, aby bulion sięgał ok. ½ cm ponad powierzchnię kaszki. Przykryć i odstawić na 5-10 minut.
W tym czasie cukinię pokroić na cienkie plasterki. Wymieszać z przyprawami i oliwą, wrzucić na patelnię i smażyć kilka minut, mieszając, aż cukinia nieco zmięknie.
Ser feta pokroić w kostkę.
Gotowy kuskus rozdrobnić widelcem. Dodać cukinię, fetę i natkę. Skropić sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić jeszcze pieprzem lub solą.


Zdjęcie - Marokańska sałatka z kuskusu, cukinii i fety - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Marokańska sałatka z kuskusu, cukinii i fety - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Marokańska sałatka z kuskusu, cukinii i fety - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów