Domowy sok "Kubuś"
Soki dla dzieci, to mój odwieczny problem.
Nie trafiłam jeszcze na taki sklepowy sok, z którego byłabym zadowolona w 100% i bez wyrzutów sumienia, podałabym go swoim dzieciom.
Wiecznie studiuję etykiety, załamując się tymi wszystkimi ulepszaczami, aromatami, olbrzymimi ilościami cukru.
Idzie się załamać, a co kolejna butelka, to gorsza.
Dlatego pomysł zrobienia domowego, przecierowego soku typu "Kubuś", wydał mi się strzałem w dziesiątkę:)
Moje dzieci zakochały się w nim po pierwszym łyku i nie tylko one go pokochały, bo i ja i Em chętnie sięgamy po kolejną szklaneczkę:)
Domowy "Kubuś", to samo zdrowie i w dodatku jest przepyszny!
Składniki:
- 4-5 marchewek
- 2-3 pomarańcze
- 0.5-0.7 soku jabłkowego 100%
- 1 łyżka cukru
- woda (ilość według uznania)
Marchewki obrać, ugotować do miękkości.
Odcedzić.
Zmiksować wraz z cukrem blenderem.
Z pomarańczy wycisnąć sok.
Do marchewki pomału dolewać sok pomarańczowy i jabłkowy, cały czas miksując.
Sok jeżeli jest za gęsty, można rozcieńczyć wodą (ilość według uznania).