Scones na słodko
Uwielbiam herbaty, każdy niemalże rodzaj. Uwielbiam celebrować jej przygotowywanie oraz picie. A jak lepiej pokazać uwielbienie dla niej, jak nie przygotowawszy typowe five o'clock?
Scones, czyli klasyczna angielska przekąska podczas popołudniowej herbatki. To coś pomiędzy bułeczkami, a kruchymi ciastkami. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Można je przygotować na słodko albo na wytrawie. Ja dziś robię wersję słodką. Najlepiej scones (jeszcze ciepłe) jest przepołowić i posmarować masełkiem albo dżemem. Wspaniale smakują dodatkowo z taką gęstą wiejską śmietaną.... ach rozmarzłym się, a teraz idę jeść. Lecz najpierw muszę nastawić czajnik i wyjąć najlepszą zastawę herbacianą. W końcu jest 17:00!
Przepis pochodzi ze zbiorów niesamowitej królowej angielskich wypieków, Delii Smith.
Składniki:
- 4 łyżki maślanki
- 225g mąki pszennej, plus trochę więcej do posypania
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 75g masła, w temperaturze pokojowej
- 40g cukier puder
- 1 duże jajko, w temperaturze pokojowej
- szczypta soli
- 40 g migdałów
- 70 g suszonej żurawiny
- opcjonalnie: 1 łyżka brązowego cukru
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 220°C (?°F).
2. Przesiej mąkę, z proszkiem do pieczenia i sól w dużej misce.
3. Dodaj masło i używając siekacza do ciasta, wyrób masę aż będzie przypominać bułkę tartą. (jeżeli nie masz takiego siekacza, użyj palców i działaj szybko).
4. Dodaj przesiany cukier puder oraz dorzuć bakalie. Dobrze wymieszaj.Świetnie smakują również suszone morele bądź inne suszone owoce.
5. W małej miseczce dokładnie połącz jajko z 3 łyżkami maślanki.
6. Dodaj do suchej mieszanki.
7. Wymieszać ciasto nożem , aż masa zacznie się zbijać w całość. Na koniec uformuj palcami kulę. Masa powinna być miękka, ale nie lepka.
8. Kulę połóż na stolnicy lekko posypanej mąką i rozwałkuj na grubość około 2,5cm.
9. Wytnij bułeczki wykrawarką do ciastek (u mnie średnica 5,5cm).
10. Ułóż bułeczki na blasze i lekko posmaruj kefirem i oprósz odrobiną mąki.Ja scones lubię na koniec posypać odrobiną brązowego cukru.
11. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 220°C (?°F) przez 10-12minut, aż scones będę lekko złote.
12. Wyjmij z piekarnika i pozwól bułeczką lekko przestygnąć na kratce.
Scones po upieczeniu można zamrozić. Kiedy je przestudzisz, włóż je do woreczka na mrożonki i następnie do zamrażarki. Kiedy chcesz je zjeść, wyjmij z zamrażalnika, owiń w folię do pieczenia (każdą bułeczkę z osobna) i włóż do piekarnika nagrzanego do 150°C (?°F), na 10-15minut.
Następnym razem na blogu znajdziecie wytrawną wersję scones, widoczną na dole patery.
Ilość porcji: x 10 Czas przygotowania: 30min