Scones na słodko

Scones na słodko

 

Zdjęcie - Scones na słodko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Uwielbiam herbaty, każdy niemalże rodzaj. Uwielbiam celebrować jej przygotowywanie oraz picie. A jak lepiej pokazać uwielbienie dla niej, jak nie przygotowawszy typowe five o'clock?

Scones, czyli klasyczna angielska przekąska podczas popołudniowej herbatki. To coś pomiędzy bułeczkami, a kruchymi ciastkami. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Można je przygotować na słodko albo na wytrawie. Ja dziś robię wersję słodką. Najlepiej scones (jeszcze ciepłe) jest przepołowić i posmarować masełkiem albo dżemem. Wspaniale smakują dodatkowo z taką gęstą wiejską śmietaną.... ach rozmarzłym się, a teraz idę jeść. Lecz najpierw muszę nastawić czajnik i wyjąć najlepszą zastawę herbacianą. W końcu jest 17:00!

Przepis pochodzi ze zbiorów niesamowitej królowej angielskich wypieków, Delii Smith.

Składniki:

  • 4 łyżki maślanki
  • 225g mąki pszennej, plus trochę więcej do posypania
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75g masła, w temperaturze pokojowej
  • 40g cukier puder
  • 1 duże jajko, w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • 40 g migdałów
  • 70 g suszonej żurawiny
  • opcjonalnie: 1 łyżka brązowego cukru

Sposób przygotowania:

Zdjęcie - Scones na słodko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

1. Rozgrzej piekarnik do 220°C (?°F).

2. Przesiej mąkę, z proszkiem do pieczenia i sól w dużej misce.

3. Dodaj masło i używając siekacza do ciasta, wyrób masę aż będzie przypominać bułkę tartą. (jeżeli nie masz takiego siekacza, użyj palców i działaj szybko).

4. Dodaj przesiany cukier puder oraz dorzuć bakalie. Dobrze wymieszaj.Świetnie smakują również suszone morele bądź inne suszone owoce.

5. W małej miseczce dokładnie połącz jajko z 3 łyżkami maślanki.Zdjęcie - Scones na słodko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

6. Dodaj do suchej mieszanki.

7. Wymieszać ciasto nożem , aż masa zacznie się zbijać w całość. Na koniec uformuj palcami kulę. Masa powinna być miękka, ale nie lepka.

8. Kulę połóż na stolnicy lekko posypanej mąką i rozwałkuj na grubość około 2,5cm.

9. Wytnij bułeczki wykrawarką do ciastek (u mnie średnica 5,5cm).

10. Ułóż bułeczki na blasze i lekko posmaruj kefirem i oprósz odrobiną mąki.Ja scones lubię na koniec posypać odrobiną brązowego cukru.

11. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 220°C (?°F) przez 10-12minut, aż scones będę lekko złote.

12. Wyjmij z piekarnika i pozwól bułeczką lekko przestygnąć na kratce.

Scones po upieczeniu można zamrozić. Kiedy je przestudzisz, włóż je do woreczka na mrożonki i następnie do zamrażarki. Kiedy chcesz je zjeść, wyjmij z zamrażalnika, owiń w folię do pieczenia (każdą bułeczkę z osobna) i włóż do piekarnika nagrzanego do 150°C (?°F), na 10-15minut.

Następnym razem na blogu znajdziecie wytrawną wersję scones, widoczną na dole patery.Zdjęcie - Scones na słodko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość porcji: x 10 Czas przygotowania: 30min

Kategorie przepisów