Francuskie ciastka z jabłkami i twarożkiem- krok po kroku
Szczerze uwielbiam ciasteczka z ciasta francuskiego. Zawsze staram się mieć jego porcję w lodówce i w razie konieczności tylko wrzucić do piekarnika by móc już po kilkunastu minach cieszyć się pysznym deserem.
Do ich przygotowania użyłam narzędzia do robienia pierożków, ale równie dobrze poradzicie sobie bez niego, jeśli obetniecie ciasto dookoła farszu i złączycie je (zagnieciecie) widelcem.
Na cieście ułóż porcję twarogu…
na nim jabłka.
Ciasto wokół farszu posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Złóż ciasto i wykrój kształt ciasteczka.
Posmaruj jajkiem, posyp cukrem. Ostrym nożykiem natnij na krzyż otworek.
Upiecz, ostudź … zjedz ! :)
Francuskie ciastka z jabłkami i twarożkiem- krok po kroku Składniki- ciasto francuskie - 1 opakowanie
- jabłko - 1 szt
- rodzynki - 2 łyżki
- cukier brązowy - 3 łyżki (1 do jabłek i 2 do posypania wierzchu)
- cynamon - 1/4 łyżeczki
- mąka ziemniaczana - 1/2 łyżeczki
- jajko - 1 szt
- mielony twaróg - 4 łyżki
- cukier waniliowy - 1 łyżka (lub do smaku)
Jabłko obierz i pokrój w małą kostkę. Włóż do garnuszka, dodaj łyżkę wody, cukru i cynamon, gotuj na małym ogniu ok. 5 minut. Do łyżki zimnej wody dodaj mąkę i wlej do jabłek, dokładnie wymieszaj. Wrzuć rodzynki, wymieszaj i ostudź.
Twaróg dopraw do smaku cukrem.
Ciasto podziel na prostokąty. Na każdym z nich ułóż porcję twarogu, na nim jabłka. Ciasto dookoła posmaruj roztrzepanym jajkiem, przykryj pozostałym kawałkiem ciasta. Wykrój nożem lub wycinarką do pierożków kształt ciasta. Sprawdź, czy brzegi są dobrze zlepione.
Ciastka połóż na lasze wyłożonej papierem do pieczenia, każde posmaruj jajkiem i posyp cukrem. Natnij ciasto ostrym nożykiem na krzyż (tędy będzie uchodzić para).Piecz ok. 18 minut w temp. 200 oC, aż ciasteczka będą złoto- brązowe.