Francuskie ciastka z jabłkami i twarożkiem- krok po kroku

Francuskie ciastka z jabłkami i twarożkiem- krok po kroku

Szczerze uwielbiam ciasteczka z ciasta francuskiego. Zawsze staram się mieć jego porcję w lodówce i w razie konieczności tylko wrzucić do piekarnika by móc już po kilkunastu minach cieszyć się pysznym deserem.

Do ich przygotowania użyłam narzędzia do robienia pierożków, ale równie dobrze poradzicie sobie bez niego, jeśli obetniecie ciasto dookoła farszu i złączycie je (zagnieciecie) widelcem.

Na cieście ułóż porcję twarogu…

Zdjęcie - Francuskie ciastka z jabłkami i twarożkiem- krok po kroku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

na nim jabłka.

Zdjęcie - Francuskie ciastka z jabłkami i twarożkiem- krok po kroku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto wokół farszu posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Zdjęcie - Francuskie ciastka z jabłkami i twarożkiem- krok po kroku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Złóż ciasto i wykrój kształt ciasteczka.

Zdjęcie - Francuskie ciastka z jabłkami i twarożkiem- krok po kroku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Francuskie ciastka z jabłkami i twarożkiem- krok po kroku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Posmaruj jajkiem, posyp cukrem. Ostrym nożykiem natnij na krzyż otworek.

Zdjęcie - Francuskie ciastka z jabłkami i twarożkiem- krok po kroku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Upiecz, ostudź … zjedz ! :)

Zdjęcie - Francuskie ciastka z jabłkami i twarożkiem- krok po kroku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Francuskie ciastka z jabłkami i twarożkiem- krok po kroku

Agata, 2 marca 2013

Zdjęcie - Francuskie ciastka z jabłkami i twarożkiem- krok po kroku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Jabłko obierz i pokrój w małą kostkę. Włóż do garnuszka, dodaj łyżkę wody, cukru i cynamon, gotuj na małym ogniu ok. 5 minut. Do łyżki zimnej wody dodaj mąkę i wlej do jabłek, dokładnie wymieszaj. Wrzuć rodzynki, wymieszaj i ostudź.

Twaróg dopraw do smaku cukrem.

Ciasto podziel na prostokąty. Na każdym z nich ułóż porcję twarogu, na nim jabłka. Ciasto dookoła posmaruj roztrzepanym jajkiem, przykryj pozostałym kawałkiem ciasta. Wykrój nożem lub wycinarką do pierożków kształt ciasta. Sprawdź, czy brzegi są dobrze zlepione.

Ciastka połóż na lasze wyłożonej papierem do pieczenia, każde posmaruj jajkiem i posyp cukrem. Natnij ciasto ostrym nożykiem na krzyż (tędy będzie uchodzić para).Piecz ok. 18 minut w temp. 200 oC, aż ciasteczka będą złoto- brązowe.

Kategorie przepisów