Gofery z dżemorem
To teraz poprawnie :) Chrupiące gofry serwowane z konfiturą
Na leniwe śniadanie czy podwieczorek. Z dżemem, syropem klonowym, czekoladą, nutellą, masłem orzechowym, owocami, cukrem pudrem, bitą śmietaną, kremem na bazie mascarpone... kombinacji jest bez liku, a jedna smaczniejsza od drugiej. Jaka jest Wasza ulubiona?
PS Wszystkim Paniom, najlepszego! :)
Składniki na 10 gofrów
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka drobnego cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 2 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
- 1 1/3 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
W misce wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i oba rodzaje cukru. Dodać żółtka, mleko i olej, po czym zmiksować na jednolitą masę. W drugim naczyniu ubić białka, a następnie dodać je do ciasta i delikatnie połączyć całość. Rozgrzać gofrownicę i piec gofry 4-5 minut (w zależności od ulubionego stopnia zarumienienia). Studzić na kratce, nie układając jeden na drugim.
chrupiąc z zewnątrz, puszyste i delikatne w środku