Gofery z dżemorem

Gofery z dżemorem
Zdjęcie - Gofery z dżemorem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To teraz poprawnie :) Chrupiące gofry serwowane z konfiturą
Na leniwe śniadanie czy podwieczorek. Z dżemem, syropem klonowym, czekoladą, nutellą, masłem orzechowym, owocami, cukrem pudrem, bitą śmietaną, kremem na bazie mascarpone... kombinacji jest bez liku, a jedna smaczniejsza od drugiej. Jaka jest Wasza ulubiona?

PS Wszystkim Paniom, najlepszego! :)


Składniki na 10 gofrów
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
  • 1 1/3 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego

W misce wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i oba rodzaje cukru. Dodać żółtka, mleko i olej, po czym zmiksować na jednolitą masę. W drugim naczyniu ubić białka, a następnie dodać je do ciasta i delikatnie połączyć całość. Rozgrzać gofrownicę i piec gofry 4-5 minut (w zależności od ulubionego stopnia zarumienienia). Studzić na kratce, nie układając jeden na drugim.

Zdjęcie - Gofery z dżemorem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami chrupiąc z zewnątrz, puszyste i delikatne w środku

Kategorie przepisów