Babka krówkowa z wanilią

Babka krówkowa z wanilią
Jednego dnia upiekłam dwie baby - kasztanową i krówkową, bułeczki razowe z ziarnami, chleb jaglany i przygotowałam serniczki na zimno - też krówkowe!

Przepis jest odzwierciedleniem tej kasztanowej, z małymi kosmetycznymi, ale ważnymi zmianami.

Zdjęcie - Babka krówkowa z wanilią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Można ją upiec w wysokiej - typowo babkowej formie, będzie piękniej się prezentowała.
Ja swojej nie lubię, stąd rzadko w niej piekę a takiej, co by mi wpadła w oko, jeszcze nie spotkałam;(

Zdjęcie - Babka krówkowa z wanilią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g masła
  • 4 duże jajka
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • szczypta soli
  • sok i skórka z 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g kremu krówkowego
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:
  • przygotować formę - ja piekłam w formie z kominem o średnicy 30 cm, wysmarować masłem i posypać bułką tartą
  • mąkę zmieszać z proszkiem, solą i przesiać,
  • masło utrzeć na białą, puszystą masę
  • dodawać po 1 żołtku, miksując każde po 30 sekund
  • dodać ziarenka wanilii, skórkę i sok z cytryny, miksować na średnich obrotach do połączenia się składników
  • dodać krem krówkowy, łyżka po łyżce
  • ubić pianę z białek na sztywno, dodać do ciasta i pomału dodawać mąkę, delikatnie całość mieszając - ja już to robiłam na najmniejszych obrotach, tylko do połączenia się składników
  • wyłożyć masę do przygotowanej formy i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 30-40 minut, po pół godzinie sprawdzić, czy patyczek jest suchy
  • gdy ciasto jest suche , wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić i wyjąć z foremki, żeby całkowicie ostygło
  • obficie posypać cukrem pudrem
Zdjęcie - Babka krówkowa z wanilią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego;)


Kategorie przepisów