Kremowa zupa cebulowa z pieczarkami i mięsem mielonym
Każdy składnik w tej zupy idealnie do siebie pasuje i współgra smakiem. To jak poezja albo taniec. Miałam zamiar zrobić na obiad bardzo popularną zupę porową z
mięsem mielonym i serem topionym. W domu zabrakło pora więc zastąpiłam go
cebulą i takim przypadkiem powstała zupa o niepowtarzalnym, wyrazistym smaku.
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 30-40 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 200 g mięsa mielonego z szynki,
- 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki,
- 2 duże cebule pokrojone w piórka,
- 200 g ziołowego serka topionego,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka oleju,
- 1200 ml rosołu,
- sól,
- pieprz
Sposób wykonania:
- w garnku o grubym dnie roztapiamy łyżkę masła, dodajemy cebulę, kiedy cebula się zeszkli zalewamy gorącym bulionem i zostawiamy na małym ogniu, pod przykryciem na około 15 min,
- w tym czasie rozgrzewamy na patelni olej i smażymy mielone mięso,
- na drugiej patelni roztapiamy łyżkę masła i podsmażamy pieczarki,
- bulion z cebulą miksujemy, dodajemy mięso, pieczarki oraz pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony,
- całość gotujemy na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu aż ser się całkowicie rozpuści,
- na koniec doprawiamy solą i pieprzem.