Ryba w kokosowo ziołowej panierce
O zaletach zdrowotnych i smakowych ryb nie muszę nikogo przekonywać, są uznawane za wartościowy element diety w zależności też od ich przygotowania.
Zachęcam do wypróbowania prostego przepisu na smażoną białą rybę w kokosowo ziołowej panierce. Smaczne i niskokaloryczne danie obiadowe, doskonałe z brązowym ryżem.
Składniki:
- ok. 1 kg filetów z białej ryby np./dorsz, mintaj, sola/
- 3 łyżeczki soli morskiej
- 2 łyżeczki nasion kopru
- 2 łyżeczki nasion kolendry
- 2 łyżeczki płatków chili
- 125 g mąki pszennej
- 2 jaja
- 125 g wiórków kokosowych
Dodatkowo:
- 300 g pomidorów
- 150 g sałaty
- 2 łyżki soku z limonki
- pieprz, sól
- olej do smażenia
Wykonanie:
- Filety odmrozić, umyć, osuszyć.
- Sól, koper, kolendrę i chili utrzeć w moździerzu i wymieszać z mąką.
- Rybę zanurzyć w rozbełtanych jajkach następnie w mące z przyprawami oraz kokosie.
- Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony przez 2 minuty pod przykryciem.
- Przełożyć na półmisek, posypać wiórkami kokosowymi.
- Podawać ze swieżą sałatą, pomidorami skropionymi limonką i brązowym ryżem.
Smacznego !
źródło: taste.com.au