Kiedy nie mam czasu na wystawne, dwudaniowe obiadki robię zupy pełne warzyw z dodatkiem mięska. Dzisiejsza propozycja jest delikatną ale pożywną zupką, pachnącą koperkiem. Smacznego.
Cappuccino to jedno z moich najpyszniejszych ciast. Jest wiele jego wersji ale moja ulubiona to dobrze nasączony biszkopt z dodatkiem pysznej masy z serków homogenizowanych i mleka w proszku posypane kawą ewentualnie czekoladą. Ja tym razem nasączyłam ciasto kawą z dodatkiem nalewki waniliowej.
Pomysłów na uczty z makaronem w roli głównej nie może mi zabraknąć ponieważ moja córka na pytanie co chciałabyś zjeść ? zwykle odpowiada wymownym pytaniem: może makaron ??? Moja nowa propozycja to penne z cukinią i wędzonym kurczakiem, pachnąca aromatem świeżej bazylii, pietruszki i szczypioru. Smakuje fantastycznie. Polecam i życzę smacznego.
Takich krewetek zasmakowałam dawno temu w budce z jedzeniem orientalnym w centrum Wrocławia. Budka mieści się na rogu Sokolniczej i Legnickiej niedaleko izby wytrzeźwień. Sam lokal jest bo jest - trudno rozpisywać się o jego zaletach, ale jedzenie było cudowne. Potem kilka razy się trochę rozczarowałam - ostatnio dawno tam nie byłam i trudno mi powiedzieć jakie jedzonko serwują.
Robiąc to ciasto myślałam, że mi się nie uda, że wyjdzie zakalec, w dodatku tak długo się piekło, że już zwątpiłam. Ale po wystudzeniu i ukrojeniu pierwszego kawałka ciasto okazało się hitem długiego weekendu. Zniknęło w ciągu jednego popołudnia. Kolejny raz przekonałam się także wyższości malin nad innymi owocami, przynajmniej jesli idzie o zapach i smak w formie zapiekanej. Pachnie bosko w całym mieszkaniu a nawet u sąsiadów:)
Jeśli macie ochotę na pyszną kawę polecam tę znaleznioną u Liski. Wspaniała hiszpańska kawa z dodatkiem mleka skondensowanego, u mnie dość spora ilość:) oraz pyszną mleczną pianką. Podobno tę kawę pije się z niskich szklanek ale ja chwilowo takich nie posiadam więc moja kawa jest w wysokiej:)
Pieczone mięsa doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Można je przyrządzać na wiele sposobów. Pieczona szynka, którą dzisiaj proponuję to uniwersalna potrawa ponieważ podana z sosem cebulowym będzie smacznym daniem obiadowym natomiast podana na zimno z ogórkiem kiszonym, chrzanem, ćwikłą lub żurawiną będzie dobrą przekąską na wielkanocnym stole lub na imprezie z przyjaciółmi. I najważniejsza sprawa to taka, że można wszystko przygotować dzień wcześniej bez stresu i zamieszania.
Robiłam wersję bez posypywania góry płatkami migdałowymi oraz z płatkami, wypróbowałam z dżemem z czarnych porzeczek, a także z czerwonych. Obie wersje przepyszne, zdecydowanie polecam! Ja na pewno zrobię je jeszcze nie raz. :)
Zawsze kiedy mam ochotę na coś lekkiego, łatwostrawnego a przy tym pysznego przyrządzam kaszę kuskus z tuńczykiem w wersji light (bez majonezu). Kasza kuskus jest bogata w węglowodany oraz białko natomiast tuńczyk równie delikatny zawiera korzystne dla naszego zdrowia kwasy omega-3, wysokowartościowe białko oraz selen. Dzięki koperkowi dostarczamy sobie porcję witaminy C i beta-karotenu. Ta sałatka dostarcza mnóstwa energii i witamin.
Dzisiaj placki (czy może kotleciki) na bazie ciasta na leniwe pierogi. Po zmieleniu i wyrobieniu robotem szybciutko w rękach uformowałam coś w rodzaju dużych kotletów mielonych, które od razu powędrowały na patelnię. Więc leniowość jeszcze większa...
Piękne, złociste, aromatyczne cytrynowe ciasto z mąki kukurydzianej. Lekko zakalcowate, bardzo wilgotne i sycące. Coś dla tych, którzy wolą bardziej na kwaśno niż słodko.Idealne na nadchodzące słoneczne wiosenno-letnie dni:)
ezon rabarbarowy w pełni, a u mnie na blogu do tej pory pojawiły sie tylko placki z rabarbarem. Zatem dziś pyszne, migdałowe ciasto z rabarbarem z przepisu Bei. Robiłam je dwa razy, za pierwszym miałam pyszny zakalec, serio był pyszny, został zjedzony tak szybko, aż byłam zaskoczona haha;D. Pomyślałam, że to przez mokry rabarbar, więc za drugim razem przesmażyłam go na patelni i ciasto wyszło wspaniale. Pyszne, migdałowo-rabarbarowe, o zapachu tonki. Super, polecam! :)