Sałatka kuskus z tuńczykiem i koperkiem
Zawsze kiedy mam ochotę na coś lekkiego, łatwostrawnego a przy tym pysznego przyrządzam kaszę kuskus z tuńczykiem w wersji light (bez majonezu). Kasza kuskus jest bogata w węglowodany oraz białko natomiast tuńczyk równie delikatny zawiera korzystne dla naszego zdrowia kwasy omega-3, wysokowartościowe białko oraz selen. Dzięki koperkowi dostarczamy sobie porcję witaminy C i beta-karotenu. Ta sałatka dostarcza mnóstwa energii i witamin.
Składniki:
- 100 g kaszy kuskus,
- 1 puszka tuńczyka w oleju ( duże kawałki),
- bulion warzywny,
- 1 czerwona cebula,
- 1 ogórek konserwowy,
- 100 g kukurydzy konserwowej,
- pęczek koperku,
- sól i pieprz,
Sposób wykonania:
- Cebulę kroimy na cieniutkie pół talarki, mieszamy z suchą kaszą kuskus a następnie zalewamy gorącym bulionem tak aby poziom bulionu przekraczał o 0,5 cm poziom kuskusu, przykrywamy i odstawiamy na 5 do 10 minut.
- Kiedy kasza wchłonie bulion rozdrabniamy dokładnie widelcem i odstawiamy do wystygnięcia,
- Do wystudzonego kuskusu dodajemy
pokrojony w kosteczkę ogórek, odsączoną kukurydzę, tuńczyka (bez oleju) oraz posiekany koperek. - Wszystkie składniki dokładnie
mieszamy doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Dekorujemy gałązką koperku i SMACZNEGO wszystkim życzę.
Inne dania z kaszą KUSKUS: