Pieczona szynka

Pieczone mięsa doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Można je przyrządzać na wiele sposobów. Pieczona szynka, którą dzisiaj proponuję to uniwersalna potrawa ponieważ podana z sosem cebulowym będzie smacznym daniem obiadowym natomiast podana na zimno z ogórkiem kiszonym, chrzanem, ćwikłą lub żurawiną będzie dobrą przekąską na wielkanocnym stole lub na imprezie z przyjaciółmi. I najważniejsza sprawa to taka, że można wszystko przygotować dzień wcześniej bez stresu i zamieszania.

Zdjęcie -  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

- 1 kg szynki wieprzowej,

- 5 dużych cebul,

- 8 długich plastrów boczku ( plastry muszą być bardzo cienkie),

- ½ litra bulionu warzywnego,

- 5 gałązek,

- 6 ziaren ziela angielskiego,

- 5 listków laurowych,

- 4 ząbki czosnku,

- sól,

- pieprz.

 Sposób wykonania:

  1. mięso płuczemy i osuszamy,
  2. czosnek przeciskamy przez praskę i rozcieramy z solą,
  3. czosnkiem i solą nacieramy mięso, obkładamy plastrami boczku, oprószamy pieprzem i odstawiamy do lodówki na 2 godziny,
  4. po dwóch godzinach mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, wokół układamy cebulę pokrojoną w ósemki, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gałązki rozmarynu, wlewamy bulion warzywny,
  5. wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200˚C i pieczemy około 90 min. ( w połowie pieczenia odwracamy mięso),
  6. po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
  7. z cebuli i bulionu możemy zrobić sos, w tym celu usuwamy liście laurowe, ziele angielskie oraz gałązki rozmarynu a cebulę i pozostały bulion miksujemy i gotowe.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy