Pieczona szynka
Pieczone mięsa doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Można je przyrządzać na wiele sposobów. Pieczona szynka, którą dzisiaj proponuję to uniwersalna potrawa ponieważ podana z sosem cebulowym będzie smacznym daniem obiadowym natomiast podana na zimno z ogórkiem kiszonym, chrzanem, ćwikłą lub żurawiną będzie dobrą przekąską na wielkanocnym stole lub na imprezie z przyjaciółmi. I najważniejsza sprawa to taka, że można wszystko przygotować dzień wcześniej bez stresu i zamieszania.
Składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej,
- 5 dużych cebul,
- 8 długich plastrów boczku ( plastry muszą być bardzo cienkie),
- ½ litra bulionu warzywnego,
- 5 gałązek,
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- 5 listków laurowych,
- 4 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz.
Sposób wykonania:
- mięso płuczemy i osuszamy,
- czosnek przeciskamy przez praskę i rozcieramy z solą,
- czosnkiem i solą nacieramy mięso, obkładamy plastrami boczku, oprószamy pieprzem i odstawiamy do lodówki na 2 godziny,
- po dwóch godzinach mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, wokół układamy cebulę pokrojoną w ósemki, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gałązki rozmarynu, wlewamy bulion warzywny,
- wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200˚C i pieczemy około 90 min. ( w połowie pieczenia odwracamy mięso),
- po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
- z cebuli i bulionu możemy zrobić sos, w tym celu usuwamy liście laurowe, ziele angielskie oraz gałązki rozmarynu a cebulę i pozostały bulion miksujemy i gotowe.