Cytrynowe ciasto z polenty
Piękne, złociste, aromatyczne cytrynowe ciasto z mąki kukurydzianej. Lekko zakalcowate, bardzo wilgotne i sycące. Coś dla tych, którzy wolą bardziej na kwaśno niż słodko.Idealne na nadchodzące słoneczne wiosenno-letnie dni:)
Cytrynowe ciasto z polenty*:
Ciasto:
Ciasto:Polentę mieszam z proszkiem do pieczenia i migdałami. Masło ucieram z cukrem na puszystą masę, dodaję jedną łyżkę produktów sypkich i jedno jajko, dokładnie mieszam. W ten sam sposób postępuję trzykrotnie, na koniec dodaję resztę produktów sypkich i skórkę z cytryny, mieszam.Gotową masę przekładam do tortownicy (o średnicy 23 cm) ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia i bokami posmarowanymi masłem. Piekę ok 40 min w 180.Syrop:Sok z cytrynu doprowadzam do wrzenia, dodaję cukier puder, gotuję całość ok 5 min stale mieszając.Kiedy ciasto jest już upieczone, pozostawiam je w formie. Nakłuwam je wielokrotnie wykałaczką i polewam syropem, który powoli wsiąka w ciasto. Posypuję ciasto prażonymi migdałami Odstawiam do całkowitego ostygnięcia.Smacznego
* Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson pt. „Kuchnia – przepisy z serca domu”
Cytrynowe ciasto z polenty*:
Ciasto:
- 200 g masła
- 200g drobnego cukru
- 200 g mielonych migdałów
- 100 g drobnej polenty / mąki kukurydzianej
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- skórka otarta z 2 cytryn
- sok z 2 cytryn
- 125 g cukru pudru
- prażone płatki migdałowe do posypania
Ciasto:Polentę mieszam z proszkiem do pieczenia i migdałami. Masło ucieram z cukrem na puszystą masę, dodaję jedną łyżkę produktów sypkich i jedno jajko, dokładnie mieszam. W ten sam sposób postępuję trzykrotnie, na koniec dodaję resztę produktów sypkich i skórkę z cytryny, mieszam.Gotową masę przekładam do tortownicy (o średnicy 23 cm) ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia i bokami posmarowanymi masłem. Piekę ok 40 min w 180.Syrop:Sok z cytrynu doprowadzam do wrzenia, dodaję cukier puder, gotuję całość ok 5 min stale mieszając.Kiedy ciasto jest już upieczone, pozostawiam je w formie. Nakłuwam je wielokrotnie wykałaczką i polewam syropem, który powoli wsiąka w ciasto. Posypuję ciasto prażonymi migdałami Odstawiam do całkowitego ostygnięcia.Smacznego
* Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson pt. „Kuchnia – przepisy z serca domu”