Ciasto z wiśniami (i z niespodzianką!)
Proste, ucierane ciasta z owocami to jedne z moich ulubionych wypieków. Szast-prast. Kilka obrotów miksera/ łyżki i deser gotowy. Na wierzchu układam dowolne owoce, świeże lub mrożone: wiśnie, jabłka, gruszki, śliwki, rabarbar … dla każdego coś dobrego!
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Ciasto z wiśniami (i z niespodzianką!) Składniki
- masło - 4 łyżki, miękie
- olej - 1 łyżka
- mąka pszenna - 1 szklanka
- proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
- sól - 1/4 łyżeczki
- cukier - 3/4 szklanki
- maślanka - 1/2 szklanki
- owoce - 1 szklanka (użyłam mrożonych wiśni i jabłka)
- kruszonka
- cukier brązowy - 1/2 szklanki
- cynamon - 1/2 łyżeczki
- mąka pszenna - 3 łyżki
- masło - 1 łyżka
Natłuść masłem i obsyp odrobiną mąki foremkę do ciasta. W misce utrzyj masło z olejem i cukrem na pulchną masę. Wbij jajko. Wymieszaj suche składniki (mąkę, proszek i sól), dodawaj do ciasta naprzemiennie z maślanką. Przełóż do foremki, na wierzchu ciasta ułóż owoce. W misce po cieście wymieszaj składniki kruszonki, posyp nią owoce. Piecz w temp. 180 oC przez ok. 45 minut.