KREWETKI W MAŚLE CZOSNKOWYM
Takich krewetek zasmakowałam dawno temu w budce z jedzeniem orientalnym w centrum Wrocławia. Budka mieści się na rogu Sokolniczej i Legnickiej niedaleko izby wytrzeźwień. Sam lokal jest bo jest - trudno rozpisywać się o jego zaletach, ale jedzenie było cudowne. Potem kilka razy się trochę rozczarowałam - ostatnio dawno tam nie byłam i trudno mi powiedzieć jakie jedzonko serwują.
Krewetki z masłem czosnkowym pokochałam właśnie tam. Zapach masła czosnkowego w połączeniu z zapachem krewetek po prostu powalał i powala mnie z nóg, a dziś kiedy je przyrządzałam miałam usta pełne śliny...
Do przygotowania potrawy można wykorzystać każdy rodzaj krewetek (koktajlowe są najmniej wskazane). Dzisiejsza została przygotowana z gotowanych krewetek w pancerzach - naprawdę ekspresowe danie.
foto - Laura
SKŁADNIKI:
W dużej patelni, najlepiej w woku rozpuścić masło, dodać roztarty czosnek oraz pora i na wolnym ogniu smażyć około 1 minuty. Dodać pokrojony czosnek i krewetki wymieszać i dusić około 10 minut pod przykryciem. (Jeśli używamy krewetek mrożonych - wysypać na sito i przepłukać ciepłą wodą i odstawić do rozmrożenia.)
Przed podaniem patelnię odkryć, wsypać natkę i na mocniejszym ogniu chwilkę podsmażyć.
Podać z ryżem.
Krewetki z masłem czosnkowym pokochałam właśnie tam. Zapach masła czosnkowego w połączeniu z zapachem krewetek po prostu powalał i powala mnie z nóg, a dziś kiedy je przyrządzałam miałam usta pełne śliny...
Do przygotowania potrawy można wykorzystać każdy rodzaj krewetek (koktajlowe są najmniej wskazane). Dzisiejsza została przygotowana z gotowanych krewetek w pancerzach - naprawdę ekspresowe danie.
foto - Laura
SKŁADNIKI:
- 1 kg krewetek
- 1/3 kostki masła
- główka czosnku
- kawałek pora (ok 10cm)
- garść natki pietruszki (opcjonalnie)
- sól
W dużej patelni, najlepiej w woku rozpuścić masło, dodać roztarty czosnek oraz pora i na wolnym ogniu smażyć około 1 minuty. Dodać pokrojony czosnek i krewetki wymieszać i dusić około 10 minut pod przykryciem. (Jeśli używamy krewetek mrożonych - wysypać na sito i przepłukać ciepłą wodą i odstawić do rozmrożenia.)
Przed podaniem patelnię odkryć, wsypać natkę i na mocniejszym ogniu chwilkę podsmażyć.
Podać z ryżem.