Cappuccino
Cappuccino to jedno z moich najpyszniejszych ciast. Jest wiele jego wersji ale moja ulubiona to dobrze nasączony biszkopt z dodatkiem pysznej masy z serków homogenizowanych i mleka w proszku posypane kawą ewentualnie czekoladą. Ja tym razem nasączyłam ciasto kawą z dodatkiem nalewki waniliowej. W przepisie występują dwie warstwy okrągłych biszkoptów ale ja dałam tylko jedną bo taki wysoki biszkopt mi urósł, że przekroiłam go na pół. Ciasto jest naprawdę wspaniałe i polecam je wszystkim. Robię je od kilku lat na różne okazje i zawsze znika ze stołu w tempie błyskawicznym.
Składniki na biszkopt:
- 4 jaja
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę, zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia (śr.21 cm). Upiec na złoty kolor w temp. 180 stopni.
Składniki na masę:
- 1/2 margaryny ( u mnie masło)
- 2 żółtka
- 1 całe jajo
- 1 szklanka mleka w proszku ( u mnie ok. 1,5)
- 2 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki cukru
- 2 serki homogenizowane, waniliowe
- sok z cytryny
- paczka kawy cappuccino (można dać kawę rozpuszczalną)
- dowolny alkohol do nasączenia
- 2 paczki okrągłych biszkoptów
Całą kawę cappuccino rozpuścić w 3 szklankach wody, zmieszać z alkoholem. Utrzeć masło, dodać serki na przemian z mlekiem w proszku. Ubić na parze 2 żółtka i jajo z cukrem, wystudzone dodać do masy, delikatnie, żeby się nie zważyła. Dodać rozpuszczoną wcześniej żelatynę. Nasączyć biszkopt, wyłożyć połowę masy, nasączone biszkopty i pozostałą część masy. Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę namoczonych biszkoptów. Posypać wirókami czekoladowymi lub kawą w proszku.
p.s. Dobrze jest mieć przygotowaną pod ręką zapasową ilość mleka w proszku, bo czasami masa wychodzi rzadka i mleko ją wtedy ratuje.
Smacznego:)