Pomidorowe śledzie z gorczycą
Co tu dużo pisać... kto lubi sledzie marynowane, niechaj próbuję. Naprawdę warto.
/źródło: Moje kucharzenie/
Pomidorowe śledzie z gorczycą
składniki:
- 500g filetów śledziowych, wymoczonych i osuszonych
- 2 łyżki cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 3 - 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 1/4 szklanki octu
- 300g cebuli
- 2 - 3 ziarenka ziela angielskiego
- liść laurowy
- 15g ziarenek gorczycy
Cebule obrać i pokroić w półplasterki, a następnie zeszklić ją na rozgrzanym oleju. Dodać cukier i chwilę smażyć, mieszając. Wlać ocet, dodać liść laurowy, ziele angielskie i przecier pomidorowy - mozna teraz również dać gorczycę. Wymieszać i dusić kilkanaście minut na małym ogniu. Zdjąć z ognia i jeśli wcześniej tego nie zrobiliście dodać gorczycę. Wymieszać i ostudzić.
Filety śledziowe układać w słoiku na przemian z sosem. Zamknąć słoik i odstawić do lodówki na 2 - 3 dni.
Smacznego!