Pomidorowe śledzie z gorczycą

Pomidorowe śledzie z  gorczycą

Co tu dużo pisać... kto lubi sledzie marynowane, niechaj próbuję. Naprawdę warto.

Zdjęcie - Pomidorowe śledzie z  gorczycą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/źródło: Moje kucharzenie/

Pomidorowe śledzie z gorczycą

składniki:

  • 500g filetów śledziowych, wymoczonych i osuszonych
  • 2 łyżki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3 - 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/4 szklanki octu
  • 300g cebuli
  • 2 - 3 ziarenka ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • 15g ziarenek gorczycy

 

Cebule obrać i pokroić w półplasterki, a następnie zeszklić ją na rozgrzanym oleju. Dodać cukier i chwilę smażyć, mieszając. Wlać ocet, dodać liść laurowy, ziele angielskie i przecier pomidorowy - mozna teraz również dać gorczycę. Wymieszać i dusić kilkanaście minut na małym ogniu. Zdjąć z ognia i jeśli wcześniej tego nie zrobiliście dodać gorczycę. Wymieszać i ostudzić.

Filety śledziowe układać w słoiku na przemian z sosem. Zamknąć słoik i odstawić do lodówki na 2 - 3 dni.

Zdjęcie - Pomidorowe śledzie z  gorczycą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów