Wiosenna zupa jarzynowa z pulpetami

Wiosenna zupa jarzynowa z pulpetami

Kiedy nie mam czasu na wystawne, dwudaniowe obiadki robię zupy pełne warzyw z dodatkiem mięska.  Dzisiejsza propozycja jest delikatną ale pożywną zupką, pachnącą koperkiem. Smacznego.

Zdjęcie - Wiosenna zupa jarzynowa z pulpetami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

(na 4 osoby)

-  50 dag mielonego mięsa z kurczaka lub indyka,

-  2 łyżki tartej bułki,

-  1 jajko,

-  5 szklanek bulionu drobiowego lub warzywnego,

-  2 marchewki,

-  1/2 pora,

-  10 dag zielonej fasolki szparagowej,

-  10 dag żółtej fasolki szparagowej,

-  5-6 różyczek kalafiora,

-  4 łyżki śmietany do zup i sosów 18 %,

-  pęczek koperku,

-  sól i pieprz.

 Sposób wykonania:

  1. do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą oraz sól i pieprz,
  2. wyrabiamy na gładką masę i formujemy małe pulpeciki,
  3. do garnka wlewamy bulion, dodajemy marchewkę pokrojoną w talarki, por oraz fasolę i różyczki kalafiora,
  4. gotujemy 15 minut a następnie wrzucamy pulpety i gotujemy jeszcze 10-15 minut,
  5. na koniec doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy śmietanę oraz posiekany koperek.

 

Kategorie przepisów