Waniliowe serniczki z Oreo
Ulubione ciasto?
Sernik!
Ulubione ciasteczka?
Oreo!
Świat od razu stał się piękniejszy, gdy tylko połączyłam jedno z drugim. Małe, słodkie serniczki na ciemnym spodzie rodem z USA. Lekko schłodzone, w sam raz na mały deser po obiedzie zjedzonym w ogrodzie ( a do tego robią się właściwie same i to błyskawicznie!)
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Waniliowe serniczki z Oreo Składniki
- ciasteczka Oreo - 16 sztuk (12 całych i 4 pokruszone)
- twaróg - 500 g (potrójnie mielony)
- cukier - 1/2 szklanki
- mascarpone - 1/2 szklanki
- jajko - 2 szt
- esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- sól - szczypta
Serek zmiksuj z cukrem, dodaj mascarpone. Wbijaj po jednym jajku i wymieszaj, krótko- do momentu dokładnego połączenia składników. Dodaj pokruszone ciasteczka. Foremki do muffinek wyłóż papierowymi foremkami, na dno każdej z nich połóż ciasteczko Oreo, zalej serową masą. Piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 150 oC. Pozostaw w piecyku z uchylonymi drzwiczkami do wystygnięcia. Przed podaniem przez ok. 4 godziny schładzaj serniczki w lodówce.