Dawno nie robiłam zapiekanki i pomyślałam, że najwyższy czas to zmienić. Najczęściej robię zapiekanki z ziemniakami lub makaronowe, jednak tym razem mój pomysł to zapiekanka z ryżu, której głównym składnikiem została cukinia.
Przepis ten od jakiegoś czasu chodził za mną. Połączenie kawy i mięsa kurczaka wydawało się kuszące i intrygujące. Efekt: męska część uznała jedynie, że "może być", piękniejszej części naszej rodziny kurczak bardzo przypadł do gustu. Aromat pieczonego kurczaka był zniewalający - masło w połączeniu z kawą i czosnkiem cudownie się komponuje.
Sajgonki z mięsem mielonym doprawionym arabską przyprawą za'atar oraz azjatyckim sosem rybnym - połączenie zaskakująco udane. Fusion pełną gębą po prostu.
Dzisiaj przygotowalam piers z kurczaka w ciescie na bazie soku z pomaranczy - polecam ,szczegolnie dla dzieci,bo danie jest bardzo delikatne w smaku i recze,ze bedzie smakowac nie tylko maluchom.
Ułożyć każdy filet na szynce serrano a na samym filecie położyć łyżeczkę masy grzybowej, kosteczkę sera żółtego i szczelnie zawinąć. Smażyć roladki na rozgrzanej oliwie...
Sos do mięsa na bazie szampana ? Tak , zrobiłam to!!! I z ręką na sercu przyznaję , że jest to najlepszy sos jaki w życiu jadłam! Niesamowicie delikatny, ale zarazem intensywny w smaku … kremowy … W połączeniu z delikatnym mięsem kurczaka i zapiekanymi ziemniaczanymi ptysiami tworzy iście królewską całość! Zapieczona na kurczaku skórka i przyrumienione ptysie ziemniaczane kuszą nie tylko podniebienie , ale i oczy!
Na moim blogu pojawił się już kiedyś przepis na zrazy po estońsku, ale żeby nie było, że cudze chwalę, a swojego nie znam – teraz zamieszczam przepis na tradycyjne śląskie rolady wołowe, czyli absolutną klasykę kuchni tego rejonu.
Rogaliki „rugelach” to cudownie kruchy deser ze słodkim orzechowo-owocowym nadzieniem. Najczęściej przygotowywane na żydowskie święto Chanuka. Ciasto mogę określić jako pół-kruche, bo jest faktycznie chrupiące i troszkę rozwarstwiające się jak francuskie. Ciężko opisać, trzeba spróbować ;)
Witam po długiej przerwie. Za mną udany, zimowy urlop, więc wracam z nowymi siłami, gotowa na nowe wyzwania.Jeśli chodzi o kulinaria, to zaczynam od bardzo smacznych i prostych w przygotowaniu roladek, które uświetniły nasz "powitalny" obiad.
Schab to tradycyjna potrawa na polskich stołach, jednak głównie od święta. Nie ukrywajmy, że jest to dość czasochłonna pozycja, choć nieszczególnie wymagająca wielkich zdolności kulinarnych. Z drugiej strony to potrawa „wielofunkcyjna”(...). Ja postanowiłam nafaszerować go suszonym jabłkiem i śliwką, aby nadać mu nieco słodyczy. Schab na pewno świetnie sprawdzi się jako jedna z pozycji na stole podczas Wielkanocy.
Przepis, który dziś Wam polecam ma co najmniej dwie duże zalety: robi się go bardzo szybko, a upieczone zgodnie ze wskazówkami mięso pozostaje niesamowicie delikatne i soczyste.