Krokiety mięsne z porem i kapustą
Lubię robić krokiety, a z farszem można pokombinować i zawsze będą inne. Wspaniale smakuję odgrzane na drugi dzień , nadają się także do zamrożenia .
Krokiety mięsne z porem i kapustą
Składniki:
1 litr mleka
2 jajka
mąka
olej
1/2 kg mięsa mielonego
1/3 szt kapusty białej
2 szt pora
1 łyżka masła
bułka tarta
pieprz czarny mielony
sól morska
1 szt liść laurowy
1 ziele angielskie
Zaczynamy od zrobienia ciasta na naleśniki. Miksujemy mleko z jajkiem odrobina soli i 3 łyżkami oleju. Dodajemy mąkę aby powstało ciasto o konsystencji śmietany. Smażymy naleśniki na patelni teflonowej bez dodatkowego tłuszczu. Zostawiamy troszkę ciasta aby móc potem namoczyć krokiety przed smażeniem.
Kapustę białą kroimy w paseczki jak na bigos.Gotujemy w małej ilości wody z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Kiedy kapusta zrobi się miękka odcedzamy ją lekko studzimy i siekamy. Pora kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy kapustę , mieszamy i dodajemy mięso mielone. Wszystko razem smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Farsz smażymy ok 10 min,aż mięso mielone będzie podsmażone. Do usmażonych naleśników nakładamy farsz zwijamy. Obtaczamy w cieście od naleśników i w tartej bułce. Smażymy na oleju.