Glazurowane polędwiczki z kurczaka w aksamitnym sosie szampańskim z ziemniaczanymi ptysiami
- SKŁADNIKI:
- MIĘSO:
- * filet z kurczaka - 2 szt
- MARYNATA:
- * sos sojowy ciemny - 2 łyżki
- * miód - 4 łyżki
- * czosnek - 2 szt
- * mąka kukurydziana - 2 łyżki
- * letnia woda - 2 łyżki
- * sól - 1 szczypta
- * pieprz - 1 szczypta
- * papryka ostra - 1 szczypta
- PTYSIE:
- * ugotowane ciepłe ziemniaki - 200 gramów
- * masło - 1 łyżka
- * żółtko - 1 szt
- * białko - 1 sztuka
- * szczypiorek - 1 pęczek
- * sól - 1 szczypta
- SOS:
- * wino musujące - 100 ml
- * słodka śmietana 30% - 100 ml
- * ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
- * szalotka - 2 sztuki
- * musztarda stołowa - 1 łyżeczka
- * cukier - 1 szczypta
- * olej rzepakowy - 3 łyżki
- * pieprz kolorowy - 1 szczypta
- DODATKOWO:
- * olej rzepakowy - 100 ml
Sos do mięsa na bazie szampana ? Tak , zrobiłam to!!! I z ręką na sercu przyznaję , że jest to najlepszy sos jaki w życiu jadłam! Niesamowicie delikatny, ale zarazem intensywny w smaku … kremowy … W połączeniu z delikatnym mięsem kurczaka i zapiekanymi ziemniaczanymi ptysiami tworzy iście królewską całość! Zapieczona na kurczaku skórka i przyrumienione ptysie ziemniaczane kuszą nie tylko podniebienie , ale i oczy!
Polecam!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
MIĘSO:
Sos sojowy ciemny mieszamy z miodem i rozgniecionym czosnkiem.
Dodajemy szczyptę soli , pieprzu i papryki.
Dolewamy mąkę kukurydzianą roztrzepaną z letnią wodą.
Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Mięso oczyszczamy i kroimy na 2 porcje.
Następnie nacieramy przygotowaną marynatą.
Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.
PTYSIE:
Ugotowane wcześniej i nadal ciepłe ziemniaki ubijamy tłuczkiem.
Dodajemy masło oraz roztrzepane żółtko.
Mieszamy z solą , pieprzem , papryką i posiekanym drobniutko szczypiorkiem.
Przygotowaną masą napełniamy rękaw cukierniczy z ozdobną końcówką.
Wyciskamy niewielkie ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną odrobiną oleju rzepakowego.
Przygotowane ptysie smarujemy roztrzepanym białkiem.
Posmarowanie białkiem sprawi, że skórka będzie delikatnie chrupiąca a wnętrze kremowe.
MIĘSO I PTYSIE:
Filety wyjmujemy z marynaty i układamy na kawałkach folii aluminiowej posmarowanej olejem rzepakowym.
Smarujemy marynatą i zawijamy w folię.
Układamy na blasze i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na górną półkę.
Na dolną półkę wsuwamy ptysie ziemniaczane.
Pieczemy ok. 25 – 30 minut.
Mięso musi być ładnie upieczone a ptysie zrumienione na złoto.
Na 5 minut przed końcem pieczenia mięso odwijamy z folii, aby się zrumieniło.
SOS:
Szalotki bardzo drobno kroimy.
Złocimy na oleju rzepakowym na głębokiej patelni.
Dolewamy wino musujące i słodką śmietankę.
Gotujemy na wolnym ogniu aż zredukujemy ilość płynów mniej więcej o połowę.
Powstały sos przecedzamy przez gęste sito, tak by uzyskać aksamitny, gładki sos bez cebulki.
Sos doprawiamy sokiem z cytryny i octem balsamicznym.
Dodajemy musztardę, szczyptę soli i cukier.
Dokładnie mieszamy.
CAŁOŚĆ :
Upieczone mięso wyciągamy z piekarnika.
Kroimy ukośnie na plastry.
Opalamy delikatnie palnikiem, by marynata na mięsie jeszcze odrobinę się zrumieniła.
Podajemy gorące z ziemniaczanymi ptysiami i sosem szampańskim.
Świetnym dodatkiem będzie lekka sałatka z sałaty lodowej z dodatkiem pomidorków koktajlowych, orzechów nerkowca i kremem balsamicznym.
Smacznego!