Sajgonki

Zdjęcie - Sajgonki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sajgonki z mięsem mielonym doprawionym arabską przyprawą za'atar oraz azjatyckim sosem rybnym - połączenie zaskakująco udane. Fusion pełną gębą po prostu. Zawijanie w papier ryżowy nie stanowi problemu i dość szybko można się z tym oswoić choć pierwsze wersje mogą wyjść nieco nieforemne krokiety stajla. Do sajgonek niezbędny jest sos, którego przygotowanie jest na tyle proste, że nabycie gotowego w sklepie staje się całkowicie zbyteczne. Aby uzyskać charakterystyczny lekko czerwony kolor można dodać do niego również nieco pasty chili. Przepis przygotowany w ramach wspólnego gotowania z Mirabelką, Bartoldzikiem i Shinju.

Mięso
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2cm imbiru
  • 1 marchew
  • 500g mięsa mielonego
  • 4 łyżeczki zaatar
  • 5 łyżeczek sosu rybnego
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy
Sajgonki
  • 90g makaronu vermicelli
  • 15 arkuszy papieru ryżowego
  • natka pietruszki
  • olej arachidowy
Sos do sajgonek
  • 1/3 szklanki octu ryżowego
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżki wody
  • 1 papryczka chili
  • 1 ząbek czosnku

Drobno posiekaną cebulę, imbir, startą marchewkę oraz wyciśnięty czosnek podsmażyć na oleju. Wrzucić mięso, dodać sól, pieprz oraz zatar. Smażyć aż mięso straci czerwony kolor, doprawić do smaku sosem rybnym i odstawić z ognia.


Makaron vermicelli ugotować według wskazań producenta. Odstawic do ostudzenia


Przygotować sos - posiekać drobno chili, czosnek. Wszystkie składniki połączyć i gotować kilka minut. Zestawić do ostudzenia.


Płaty papieru ryżowego namoczyć w wodzie, nałożyć farsz mięsny, makaron oraz posiekaną natkę pietruszki. Składać jak krokiety i kłaść na rozgrzanym na patelni oleju zagięciem do spodu. Smażyć około 4-5 minut z obu stron aż będą rumiane.


Podawać z sosem.

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z selera, gruszki z serem pleśniowym

Sałatka z selera, gruszki z se…

figmara figmara
figowe smaki

Mini pączki z ricottą
1

Mini pączki z ricottą

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Zupa z rukoli
2

Zupa z rukoli

figmara figmara
figowe smaki

Pulpety rybne w sosie chrzanowym
1

Pulpety rybne w sosie chrzanow…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kotleciki ziemniaczane z kiełbasą i żółtym serem
1

Kotleciki ziemniaczane z kiełb…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Dahl z soczewicy – szybka i aromatyczna potrawka
1

Dahl z soczewicy – szybka i ar…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

Chili con carne
1

Chili con carne

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kotlety w panierce grzybowo-serowej

Kotlety w panierce grzybowo-se…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Indyk pieczony
1

Indyk pieczony

Beti Beti
kruche babeczki

Schab w sosie pomidorowo-śmietanowym
2

Schab w sosie pomidorowo-śmiet…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Baleron pieczony
2

Baleron pieczony

Beti Beti
kruche babeczki

Krokiety z mięsem

Krokiety z mięsem

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy