Piersi z kurczaka w cieście z pomaranczą

Piersi z kurczaka w cieście z pomaranczą

Mieszkajac we Wloszech,zmienilam swoje przyzwyczajenia zywieniowe i ciagle je zmieniam by byly zdrowsze i ciekawsze.

Mamy tu pod dostatkiem owocow poludniowych ,wiec uzywam sobie ile sie da.

Dzisiaj przygotowalam piers z kurczaka w ciescie na bazie soku z pomaranczy - polecam ,szczegolnie dla dzieci,bo danie jest bardzo delikatne w smaku i recze,ze bedzie smakowac nie tylko maluchom.

Zapraszam!

Zdjęcie - Piersi z kurczaka w ciescie z pomarancza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Piersi z kurczaka w ciescie z pomarancza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Piersi z kurczaka w ciescie z pomarancza

Przepis na 4 porcje

Skladniki .4 filety z piersi kurczaka

.1/2 szklanki soku z pomaranczy

.1/3 szklanki wody mineralnej

.1 i 1/2 szklanki maki pszennej

.1/2 lyzeczki sody oczyszczonej

.1 jajko

.sol i pieprz bialy

Wykonanie

Do miski wbijamy jajko,solimy i mieszamy,potem dodajemy sok zmieszany z woda a nastepnie dodajemy make wymieszana z soda -dokladnie miksujemy skladniki i odstawiamy ( jesli trzeba dodajemy maki,aby uzyskac dosc gesta zawiesine ).

Filety lekko zbijamy tluczkiem a nastepnie przyprawiamy sola i pieprzem bialym.

Maczamy kazdy filet z osobna w ciescie i smazymy na rozgrzanym tluszczu na zloto.

Usmazone, odsaczamy kladac na papier kuchenny i podajemy z salatka z grilowanych warzyw i starta skorka z pomaranczy.

Smacznego!

 

 

 

Kategorie przepisów