Filety kurczaka z fasolką szparagową
Proste roladki z piersi kurczaka zawiniętej w plasterek szynki lub boczku, podany z fasolką, to pomysł na nietuzinkowy i smaczny obiad. Roladki mogą być podane z ziemniakami, ryżem lub jako samodzielne danie. Pierwszy raz jadłam tą potrawę u mamy, kiedy spróbowałam…wiedziałam, że znajdzie zasłużone miejsce na blogu . Serdecznie Polecam:))
Składniki
- trzy piersi z kurczaka umyte, oczyszczone z błonek i osuszone
- 10 plasterków wędzonego boczku (boczek kroję wzdłuż na cienkie plasterki), lub kilka przekrojonych na pół plasterków aromatycznej szynki
- 600g. fasolki szparagowej
- po pół łyżeczki tymianku i majeranku
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- sos beszamelowy lub serowy
- Piersi kurczaka kroję w poprzek na 3-4 części, w zależności od wielkości filetów. Przyprawiam solą i pieprzem.
- Każdy kawałek kurczaka owijam plasterkiem boczku i spinam wykałaczką.
- Fasolkę gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem tymianku i majeranku ok.3min od zagotowania. Odcedzam i odstawiam.
- Na rozgrzany olej daję roladki i smażę obracając ok.10min.
- Na dno naczynia do zapiekania daję kolejno fasolkę, roladki i sos beszamelowy lub serowy. Całość zapiekam w mocno nagrzanym piekarniku ok.10min. (jeżeli nie macie czasu, ochoty robić sosu, można dodać śmietankę kremówkę z dodatkiem przypraw i gałki muszkatołowej). Smacznego!!!