Bardzo prosty do przygotowania pasztet. To nie jedyna jego zaleta, smakuje tak wspaniale, że można się od niego uzależnić. Nie wymaga pieczenia w piekarniku, a smakuje jak pieczony.
Gotowana łopatka jest przepyszna, soczysta, Myślę, że nie wiele osób rozpozna, że jest gotowana. Z punktu ekonomicznego ubytek mięsa podczas gotowania jest dużo mniejszy od podczas pieczenia. Gotowana łopatka jest genialna w smaku,idealna na kanapki często przygotowuje w domu.
Zdrowa pieczeń z piersi indyka i z płatków gryczanych. Tutaj sprawdzą się również płatki owsiane i jaglane. Do poprawy koloru i smaku, dodałam pastę z czerwonej papryki.
Mam dziś dla Was banalnie prosty przepis na pyszną wędlinę do kanapek. Kawałek schabu wystarczy posmarować musztardą francuską, położyć na soli i włożyć do piekarnika. I tyle. Proste, prawda? A efekt naprawdę warty wypróbowania.
O Pulled Pork słyszałam i czytałam wiele. Wszyscy wyrażali się o tak przygotowanym mięsie w samych superlatywach: że pyszne, kruche, delikatne, rozpływające się w ustach itd. Podchodziłam do tematu kilkakrotnie, ale za każdym razem rezygnowałam, bo przerażała mnie długość pieczenia. W końcu jednak się zmobilizowałam.
Dzisiaj przepis na pyszną, soczystą szynkę pieczoną w rękawie do pieczenia. Robił ją mój mąż jeszcze na święta, wyszła pyszna, delikatna. Dlatego też dzielę się z Wami przepisem. Można ją jeść na kanapki, można też zrobić sos i idealnie nadaje się na obiad.
Dzisiaj mięsko na kanapki. Pyszny indyk w marynacie z miodem i dżemem żurawinowym. Do marynaty możecie dodać zwykły dżem lub taki z mnóstwem owoców w środku. Mięsko wychodzi bardzo delikatne i mięciutkie, no i smaczne przede wszystkim.
Z oleju, przeciśniętego przez praskę czosnku, soli, pieprzu i soku z cytryny robimy pastę.
Mięso rozcinamy do wewnątrz, tworząc długi płat mięsa.
Mięso nacieramy pastą czosnkową i odstawiamy w chłodne miejsce na 3 godziny...
Uwielbiam pasztety i piekę je na okrągło przez cały rok! Ostatnio bardzo nam zasmakował pasztet drobiowy z dodatkiem suszonych pomidorów. Jest delikatny w smaku i lekki. Przygotowuję go z mięsa z udek z kurczaka i wątróbki. Dodatek oliwy z suszonych pomidorów i samych pomidorów nadaje mu fantastyczny smak! Zwykły, niezwykły pasztet. Polecam, nie tylko od święta! :)
Schab jest mięciutki i soczysty. Możesz go podać na proszony obiad, pokrojony na grubsze plasterki, z sosem, który powstał z duszenia. Po schłodzeniu, możesz cieniutko kroić na plasterki. Otrzymasz zdrową wędlinę do chleba, bez zbędnych dodatków tj. konserwanty, fosforany i inne cuda wianki
W czasach, kiedy wędliny w składzie mają więcej chemii niż mięsa, polecam pieczone samodzielnie mięsko, które można wykorzystać zarówno do obiadu na ciepło, jak i do kanapek na zimno.
Pieczona karkówka, to jeden z moich ulubionych tradycyjnych przepisów. Jest to najprostsza wersja pieczeni, niewymagająca wielu składników oraz umiejętności. Wystarczy mięso natrzeć przyprawami, trochę poczekać i pyszne danie gotowe. Mimo, że jest to trochę czasochłonny przepis, bo wieprzowina jest tutaj wolno pieczona, to naprawdę warto trochę zwolnić. Mięso po upieczeniu jest bardzo delikatne i nie ma mowy o wysuszeniu.
Zaczynam od pysznego mięska, idealnego na kanapki. Przepis pochodzi z książki "Wędliny domowe" Polecam, warto zrobić, bo smakuje rewelacyjnie, nie to co ze sklepu :-)