Schab pieczony na soli - trzyskładnikowy!

Schab pieczony na soli -  trzyskładnikowy!

Mam dziś dla Was banalnie prosty przepis na pyszną wędlinę do kanapek. Kawałek schabu wystarczy posmarować musztardą francuską, położyć na soli i włożyć do piekarnika. I tyle. Proste, prawda? A efekt naprawdę warty wypróbowania. Mięso jest soczyste i co najważniejsze - bez zbędnych, niepotrzebnych i niezdrowych dodatków. Nie należy obawiać się dużej ilości soli - schab wychodzi naprawdę smaczny, zupełnie jej nie czuć.

Przepis znalazłam tutaj

Zdjęcie - Schab pieczony na soli -  trzyskładnikowy! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • kawałek schabu ok. 1-1,5 kg
  • słoiczek musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
  • kilogram soli

Wykonanie:

Sól wysypać na dno naczynia żaroodpornego. Rozłożyć ją równomiernie. Schab opłukać, osuszyć. Położyć na soli. Wierzch oraz boki mięsa posmarować musztardą.

Zdjęcie - Schab pieczony na soli -  trzyskładnikowy! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok. 1-1,5 h (ok. godziny na każdy kilogram mięsa). Ja piekłam pierwsze 30 minut bez przykrycia, na kolejne 40 minut przykryłam je folią aluminiową, aby musztarda za mocno się nie przypiekła i pod koniec znów zdjęłam folię. Upieczone mięso wyjąć i przestudzić. Zbryloną sól wyrzucić. Kroić w plastry i podawać z ziemniakami, jako obiad, lub na kanapce jako wędlinę. Smacznego :)

Zdjęcie - Schab pieczony na soli -  trzyskładnikowy! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów