Najlepszy schab – do kanapek i obiadu

Najlepszy schab, taki jak lubisz, z marynaty pachnącej ziołami, aromatycznymi przyprawami i z leśnymi grzybami. Schab gotowałam w Garnku Próżniowym Happycall. Mam okazję testować ten garnek od dłuższego czasu i muszę przyznać, że duszenie, parzenie, czy gotowanie mięs, potrawek i innych dań jednogarnkowych, to duża oszczędność czasu i energii, a przede wszystkim pyszny smak potraw.

Schab jest mięciutki i soczysty. Możesz go podać na proszony obiad, pokrojony na grubsze plasterki, z sosem, który powstał z duszenia. Po schłodzeniu, możesz cieniutko kroić na plasterki. Otrzymasz zdrową wędlinę do chleba, bez zbędnych dodatków tj. konserwanty, fosforany i inne cuda wianki 🙂

Zdjęcie - Najlepszy schab – do kanapek i obiadu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Najlepszy schab – do kanapek i obiadu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na najlepszy schab do kanapek
  • około 1 kg schabu od karkówki
  • 3/4 szkl. suszonych grzybów
  • kilka łodyżek świeżych ziół (np. lubczyk, oregano, pietruszka )
  • 3 liście laurowe
  • łyżeczka nasion jałowca
  • kilka ziaren ziela angielskiego
Marynata
  • 4 łyżki octu winnego
  • 5 łyżek oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka łodyżek świeżych ziół ( np. lubczyk, oregano, pietruszka, koperek, tymianek, bazylia )

Składniki na marynatę, daj do pojemnika rozdrabniacza i rozetrzyj na zieloną pastę.

Grzyby namocz w szklance wody

Mięso umyj i osusz, posmaruj marynatą i daj do lodówki na 12 godzin.

Mięso przełóż na dno garnka próżniowego ( więcej dowiesz się tutaj )

Dodaj szklankę wody, świeże zioła i namoczone, drobno pokrojone grzyby, oraz przyprawy. Garnek postaw na gaz, przykryj pokrywką.

Po zagotowaniu, uszczelnij pokrywkę, zmniejsz gaz do minimum i gotuj około 60 minut. Po tym czasie, wyłącz gaz, usuń nadmiar pary, przesuwając silikonowy zawór. Otwórz garnek.

Mięso odstaw do przestudzenia.

Jeżeli mięso podajesz do obiadu, pokrój na grubsze plastry. Sos, który powstał z pieczenia, zmiksuj na krem. Możesz dodać słodką śmietankę, doprawić w razie potrzeby. Otrzymasz, pyszny aromatyczny sos do pieczeni 🙂

Smacznego 🙂

Zdjęcie - Najlepszy schab – do kanapek i obiadu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pieczeń drobiowa „Gyros”

Pieczeń drobiowa „Gyros”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pieczeń drobiowa z marchewką i mozzarellą
2

Pieczeń drobiowa z marchewką i…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Schab pieczony w mleku
2

Schab pieczony w mleku

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Indyk pieczony
1

Indyk pieczony

Beti Beti
kruche babeczki

Baleron pieczony
2

Baleron pieczony

Beti Beti
kruche babeczki

Karkówka wolno pieczona z czosnkiem i majerankiem
4

Karkówka wolno pieczona z czos…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Przepisy z tych kategorii

Schab cielęcy z sosie tuńczykowym z kaparami
1

Schab cielęcy z sosie tuńczyko…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Bitki schabowe w sosie pieczarkowym
2

Bitki schabowe w sosie pieczar…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Kotlety schabowe w sosie własnym – szybki obiad
1

Kotlety schabowe w sosie własn…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Schab zapiekany z papryką
1

Schab zapiekany z papryką

Patrycja Patrycja
Simply Food

Roladki schabowe faszerowane jajkiem w sosie chrzanowym
1

Roladki schabowe faszerowane j…

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Schab pieczony ze szpinakiem

Schab pieczony ze szpinakiem

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim