Najlepszy schab – do kanapek i obiadu

Najlepszy schab, taki jak lubisz, z marynaty pachnącej ziołami, aromatycznymi przyprawami i z leśnymi grzybami. Schab gotowałam w Garnku Próżniowym Happycall. Mam okazję testować ten garnek od dłuższego czasu i muszę przyznać, że duszenie, parzenie, czy gotowanie mięs, potrawek i innych dań jednogarnkowych, to duża oszczędność czasu i energii, a przede wszystkim pyszny smak potraw.

Schab jest mięciutki i soczysty. Możesz go podać na proszony obiad, pokrojony na grubsze plasterki, z sosem, który powstał z duszenia. Po schłodzeniu, możesz cieniutko kroić na plasterki. Otrzymasz zdrową wędlinę do chleba, bez zbędnych dodatków tj. konserwanty, fosforany i inne cuda wianki 🙂

Zdjęcie - Najlepszy schab – do kanapek i obiadu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Najlepszy schab – do kanapek i obiadu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na najlepszy schab do kanapek
  • około 1 kg schabu od karkówki
  • 3/4 szkl. suszonych grzybów
  • kilka łodyżek świeżych ziół (np. lubczyk, oregano, pietruszka )
  • 3 liście laurowe
  • łyżeczka nasion jałowca
  • kilka ziaren ziela angielskiego
Marynata
  • 4 łyżki octu winnego
  • 5 łyżek oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka łodyżek świeżych ziół ( np. lubczyk, oregano, pietruszka, koperek, tymianek, bazylia )

Składniki na marynatę, daj do pojemnika rozdrabniacza i rozetrzyj na zieloną pastę.

Grzyby namocz w szklance wody

Mięso umyj i osusz, posmaruj marynatą i daj do lodówki na 12 godzin.

Mięso przełóż na dno garnka próżniowego ( więcej dowiesz się tutaj )

Dodaj szklankę wody, świeże zioła i namoczone, drobno pokrojone grzyby, oraz przyprawy. Garnek postaw na gaz, przykryj pokrywką.

Po zagotowaniu, uszczelnij pokrywkę, zmniejsz gaz do minimum i gotuj około 60 minut. Po tym czasie, wyłącz gaz, usuń nadmiar pary, przesuwając silikonowy zawór. Otwórz garnek.

Mięso odstaw do przestudzenia.

Jeżeli mięso podajesz do obiadu, pokrój na grubsze plastry. Sos, który powstał z pieczenia, zmiksuj na krem. Możesz dodać słodką śmietankę, doprawić w razie potrzeby. Otrzymasz, pyszny aromatyczny sos do pieczeni 🙂

Smacznego 🙂

Zdjęcie - Najlepszy schab – do kanapek i obiadu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto kruche z jagodami i kruszonką
1

Ciasto kruche z jagodami i kru…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pełnoziarnista bagietka z pomidorami i bazylią
1

Pełnoziarnista bagietka z pomi…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Kruche z brzoskwiniami i bezą

Kruche z brzoskwiniami i bezą

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Pałki z kurczaka zapiekane z warzywami

Pałki z kurczaka zapiekane z w…

Beti Beti
kruche babeczki

Tropikalna pavlova z egzotycznymi owocami i kremem kokosowym

Tropikalna pavlova z egzotyczn…

food² food²
Food Square

Sezamowiec bez pieczenia

Sezamowiec bez pieczenia

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Filet z kurczaka z curry, migdałami, mozzarellą i natką pietruszki
6

Filet z kurczaka z curry, migd…

Beti Beti
kruche babeczki

Fasolka szparagowa  z mielonym mięsem
1

Fasolka szparagowa z mielonym…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Kurczak z faoslką szparagową w sezamie

Kurczak z faoslką szparagową w…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Roladki z piersi kurczaka faszerowane duszonym porem i marchewką
1

Roladki z piersi kurczaka fasz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Wołowina po wietnamsku z brokułami i fasolką szparagową

Wołowina po wietnamsku z broku…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Pieczony kurczak z chrupiącą skórką
2

Pieczony kurczak z chrupiącą s…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy