Najlepszy schab – do kanapek i obiadu

Najlepszy schab, taki jak lubisz, z marynaty pachnącej ziołami, aromatycznymi przyprawami i z leśnymi grzybami. Schab gotowałam w Garnku Próżniowym Happycall. Mam okazję testować ten garnek od dłuższego czasu i muszę przyznać, że duszenie, parzenie, czy gotowanie mięs, potrawek i innych dań jednogarnkowych, to duża oszczędność czasu i energii, a przede wszystkim pyszny smak potraw.

Schab jest mięciutki i soczysty. Możesz go podać na proszony obiad, pokrojony na grubsze plasterki, z sosem, który powstał z duszenia. Po schłodzeniu, możesz cieniutko kroić na plasterki. Otrzymasz zdrową wędlinę do chleba, bez zbędnych dodatków tj. konserwanty, fosforany i inne cuda wianki 🙂

Zdjęcie - Najlepszy schab – do kanapek i obiadu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Najlepszy schab – do kanapek i obiadu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na najlepszy schab do kanapek
  • około 1 kg schabu od karkówki
  • 3/4 szkl. suszonych grzybów
  • kilka łodyżek świeżych ziół (np. lubczyk, oregano, pietruszka )
  • 3 liście laurowe
  • łyżeczka nasion jałowca
  • kilka ziaren ziela angielskiego
Marynata
  • 4 łyżki octu winnego
  • 5 łyżek oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka łodyżek świeżych ziół ( np. lubczyk, oregano, pietruszka, koperek, tymianek, bazylia )

Składniki na marynatę, daj do pojemnika rozdrabniacza i rozetrzyj na zieloną pastę.

Grzyby namocz w szklance wody

Mięso umyj i osusz, posmaruj marynatą i daj do lodówki na 12 godzin.

Mięso przełóż na dno garnka próżniowego ( więcej dowiesz się tutaj )

Dodaj szklankę wody, świeże zioła i namoczone, drobno pokrojone grzyby, oraz przyprawy. Garnek postaw na gaz, przykryj pokrywką.

Po zagotowaniu, uszczelnij pokrywkę, zmniejsz gaz do minimum i gotuj około 60 minut. Po tym czasie, wyłącz gaz, usuń nadmiar pary, przesuwając silikonowy zawór. Otwórz garnek.

Mięso odstaw do przestudzenia.

Jeżeli mięso podajesz do obiadu, pokrój na grubsze plastry. Sos, który powstał z pieczenia, zmiksuj na krem. Możesz dodać słodką śmietankę, doprawić w razie potrzeby. Otrzymasz, pyszny aromatyczny sos do pieczeni 🙂

Smacznego 🙂

Zdjęcie - Najlepszy schab – do kanapek i obiadu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kotlety mielone z serem cheddar
1

Kotlety mielone z serem chedda…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami
3

Polędwiczki wieprzowe z suszon…

Beti Beti
kruche babeczki

Gołąbki tradycyjne
1

Gołąbki tradycyjne

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Kotlety mielone z papryką i natką pietruszki
2

Kotlety mielone z papryką i na…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Penne z brukselką i boczkiem
1

Penne z brukselką i boczkiem

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami
1

Pasztet z kaparami i suszonymi…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Schab pieczony w miodzie
1

Schab pieczony w miodzie

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Kolejowe curry z mięsem mielonym

Kolejowe curry z mięsem mielon…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Pieczeń wieprzowa z kminkiem

Pieczeń wieprzowa z kminkiem

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Roladki schabowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorkami
5

Roladki schabowe ze szpinakiem…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Roladki schabowe z fasolką i marchewką
3

Roladki schabowe z fasolką i m…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Schab po bałkańsku
4

Schab po bałkańsku

Patrycja Patrycja
Simply Food