Pieczona pierś indyka faszerowana szałwią i cukinią

Pieczona pierś indyka faszerowana szałwią i cukinią
Zdjęcie - Pieczona pierś indyka faszerowana szałwią i cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczona pierś indyka faszerowana szałwią i cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczona pierś indyka faszerowana szałwią i cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczona pierś indyka faszerowana szałwią i cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczona pierś indyka faszerowana szałwią i cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 kg piersi indyka
  • 300 g cukinii
  • 75 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 50 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek szałwii
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Z oleju, przeciśniętego przez praskę czosnku, soli, pieprzu i soku z cytryny robimy pastę.

Mięso rozcinamy do wewnątrz, tworząc długi płat mięsa.

Mięso nacieramy pastą czosnkową i odstawiamy w chłodne miejsce na 3 godziny.


Cukinię ścieramy na tarce do jarzyn, a cebulę drobno siekamy.

Na Kujawskim przesmażamy cebulę i cukinię, aż cała woda odparuje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy.

Mięso rozwijamy i posypujemy poszarpaną szałwią. Rozkładamy podsmażoną cukinię i rolujemy mięso. Obwiązujemy sznurkiem.


Wstawiamy mięso do piekarnika nagrzanego do temp. 180ºC i pieczemy około 50-60 minut.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl/

Kategorie przepisów