Pulled pork
Tegoroczny urlop mi się dość przedłużył. Wracam do pracy, bloga i życia ;-) Choć to ostatnie jest nadal dość zaburzone przez to, że mamy na stałe pod opieką naszą niespełna roczną wnuczkę i sami rozumiecie, że po 20 latach bycia mamą przeistoczenie się w pełnoetatową babcię nie jest łatwe;-) Dlatego ciężko mi jest wygospodarować czas na gotowanie, a co dopiero na robienie zdjęć, obrabianie i wrzucanie wpisów na bloga. Obiecuję poprawę. Mam nadzieję, że wpisy moje systematycznie będę kontynuować;-) Może dzisiejszy przepis niech będzie przykładem obiadu, który w większej części, robi się sam. I chyba tak teraz u nas będzie;-)
Składniki:
- 2 kg łopatki wieprzowej w kawałku,
mieszanka przypraw:
- 1 łyżka soli,
- 1 łyżka ostrego chilli,
- 1 łyżka pieprzu cayenne,
- 1 łyżka grubo mielonego pieprzu,
- 1 łyżka wędzonej papryki,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 4 ząbki zmiażdżonego czosnku,
- 100 g cukru trzcinowego,
solanka:
- 2 litry wody,
- 120 g soli,
- 80 g cukru trzcinowego,
- 2-3 listki laurowe,
- 2-3 łyżki mieszanki przypraw,
sałatka Colesław:
- połowę główki poszatkowanej białej kapusty,
- cukier do smaku,
- 2 starte marchewki,
- 1 pokrojona w kostkę cebula,
- majonez,
- sól i pieprz do smaku,
- ocet winny lub jabłkowy do smaku,
sos:
- 2 łyżki musztardy sarepskiej,
- 2 łyżki kechupu,
- 2 łyżki majonezu,
+ bułki ciabatta Przygotowanie: Wymieszać wszystkie przyprawy. Przygotować solankę z podanych składników, zagotować, wystudzić. Zamarynować w niej mięso, odstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyciągnąć i osuszyć mięso. Obtoczyć w mieszance przypraw. Można przed tym obsmażyć na gorącym oleju. Następnie włożyć do naczynia, czy formy, przykryć folią i piec 6-7 h w temperaturze 120 stop. C. Po tym czasie mięso wyłożyć na deskę, odczekać kilkanaście minut, aby odpoczęło i na koniec poszarpać 2 widelcami. Podawać w bułce z sałatką Colesław , polane sosem.